IVICA DAČIĆ: Priština napustila briselski dijalog, Srbija ima odgovor

Intervju

Ivica Dačić – foto: Reuters

Odluka takozvane vlade Kosova da ne primeni dogovor o formiranju Zajednici srpskih opština, u stvari je odluka Prištine da napusti briselski dijalog, izjavio je za „Sputnjik“ šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Vlada u Prištini, naime, odbacila je u sredu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Dačić upozorava da ceo pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu.

„Ako suštinski deo sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage sve dosadašnje dogovore koje smo postigli u Briselu“, jasan je Dačić.

Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije obraća se i međunarodnoj zajednici.

„Pozivamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pod hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom, jer preti najveća opasnost do sada da pregovarački proces definitivno bude prekinut. Beograd za to ne bi snosio apsolutno nikakvu odgovornost“, zaključio je Dačić.

Istraživanje agencije „Faktor plus“ iznenadilo Srbiju: Cenzus na parlamentarnim izborima bi prešle DVE STRANKE?!

Inače, takozvana vlada Kosova u sredu je zaključila da „nijedan zvaničnik Prištine nema mandat da dodnosi odluke van ustavnog okvira“.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "IVICA DAČIĆ: Priština napustila briselski dijalog, Srbija ima odgovor"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.