IVICA DAČIĆ: Svi sada otvaraju vrata dijalogu, ali se sigurno neće raspravljati o dve stvari

Srbija

Foto: printscreen/youtube

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se traži rešenje za kosovsko pitanje i da je razgraničenja sa Albancima samo jedna ideja, ali da drugih ideja i nema. On je dodao da svi sada otvaraju vrata dijalogu, ali da se sigurno neće raspravljati o dve stvari – da KiM bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašeno Kosovo.

– Traži se kompromis. Sada se nalazimo u toj fazi, ali se postavlja pitanje šta je to kompromis. Razgraničenje je jedna od ideja. Ali drugih ideja nema. Baš zato je lavina otpora i u Prištini i u Beogradu – rekao je Dačić za TV Pink.

On je ocenio da su tom idejom nezadovoljne i evropske zemlje jer se time pokazuje da su oni, ipak, prebrzo priznali nezavisnost Kosova i da sada moraju da preispituju svoje odluke.

Prema njegovim rečima, posmatrano iz ugla političkih analitičara, ukoliko dijalog ne bude išao u tom smeru, može se očekivati da se nastavi pritisak na Srbiju da prizna Kosovo ovako kako jeste da i sever pripadne Kosovu.

– Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti put ka EU – pojasnio je Dačić i dodao da to može dovesti i do toga da možda neko na KIM napravi planove za kosovsku “Oluju”, da će Srbija na to možda morati da reguje, da možda uđe u sukob sa KFOR-om, da Srbija zatraži pomoć Rusije…

Prema njegovim rečima, u SAD sada “duvaju novi vetrovi”, otvara se mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rešenje.

– Ove stvari o kojima pričam, nisu pale sa neba, o tome tragamo godinama. Nama je cilj međunarodna konferencija i da osim EU svi budu garant onoga što je dogovoreno. Srbija će zadržati vojnu neutralnost – rekao je Dačić.

Pobuna u američkom protektoratu: Berlin i Pariz protiv Vašingtona!

Kako kaže, oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je celovito Kosovo jedino moguće kao nezavisna država.

– Mi sever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji – rekao je Dačić.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "IVICA DAČIĆ: Svi sada otvaraju vrata dijalogu, ali se sigurno neće raspravljati o dve stvari"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.