Ivica Dačić: Zahtevi EU koji se odnose na Kosovo su neprihvatljivi!

Intervju

Ivica Dačić, šef diplomatije, rekao je za Kurir da su za Srbiju apsolutno neprihvatljivi zahtevi iz nacrta pregovaračke platforme EU za poglavlje 35 koji se odnosi na Kosovo, jer većina tačaka nije statusno neutralna i direktno vodi ka priznavanju kosovske nezavisnosti.

– Zahtevi su za nas neprihvatljivi. Dijalog je statusno neutralan i sve van toga za nas je neprihvatljivo, a ubeđen sam i za zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Sve što prelazi tu statusnu liniju neutralnosti jeste neprihvatljivo. Na primer, da pregovore vode Srbija i Kosovo, a ne Beograd i Priština, ili, recimo, da umesto administrativnih prelaza budu uspostavljeni granični prelazi sa obeležjima – rekao je Dačić.

Spisak želja

Sve zamke koje je Beograd mukotrpnim naporima uspevao da izbegne tokom briselskog dijaloga sada će se naći u predlogu dokumenta, nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35. A tačke koje su kao vruć krompir nametnute Srbiji jesu da predamo Gazivode Prištini i da sklonimo svoju upravu, kao i ukidanje administrativnih prelaza i uspostavljanje graničnih prelaza sa obeležjima, zastavama i rampama.

Jedna od bitnijih tačaka je i prestanak finansiranja i podrške srpskim strukturama, tačnije prestanak finansiranja privremenih organa i opštinskih službenika u 29 opština u srpskom sistemu na KiM od strane Beograda. Zasad se još ne zna da li će za otvaranje poglavlja 35 postojati merila i koja tačno, a pretpostavka je da bi to mogla biti primena nekih od već postignutih sporazuma ili sklapanje nekog novog.

[adsenseyu1]

Odstupanje od dogovora

Dušan Janjić, politički analitičar, smatra da je to pokušaj da se onaj obavezujući sporazum, koji treba potpisati na kraju pregovora, protumači kao priznavanje Kosova i da se to sada unese u pregovarački okvir.
– Srbija ima jasno sredstvo da na to odgovori, a to je referendum, o kome je i premijer govorio. Postoji formula za dogovor, a ona glasi da će o tom pitanju razgovarati kad Srbija bude članica EU. To je stav koji bi zadovoljio jednu, drugu i treću stranu, odnosno Beograd, Brisel i Vašington, a jedino ne bi zadovoljio Kosovo – smatra Janjić.

On kaže da je insistiranje na nezavisnosti odstupanje od dogovorenog principa statusne neutralnosti briselskih dijaloga.

Ne dam Gazivode

– To bi značilo jednostrani prekid briselskog dijaloga od strane EU i Prištine, a to nije cilj. Ne verujem da će doći do insistiranja na priznanju – rekao je Janjić.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini za utorak je najavila neformalnu večeru u Briselu za dvojicu premijera Aleksandra Vučića i Isu Mustafu, na kojoj će se razmatrati dalji koraci u okviru dijaloga.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, poručio je pre tri dana da neće dati Gazivode.

– Ja vam kažem, ne dam Gazivode, i to ću reći Federiki Mogerini ako uopšte budem išao u Brisel 13. oktobra – rekao je Vučić.

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivica Dačić: Zahtevi EU koji se odnose na Kosovo su neprihvatljivi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.