IZBORI 2016: RIK prebrojao 98,56 odsto glasova – evo rezultata!

Ilustracija

foto: Tanjug

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da je na osnovu 98,56 odsto obrađenih biračkih mesta lista Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje osvojila 48,23 odsto glasova a da u parlament ulazi ukupno još 11 partija, kolicija i manjinskih stranaka.

Iza njih je koalicija Socijalitičke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koja je osvojila 10, 98 odsto glasova, a Srpska radikalna stranka 8,09 odsto glasova. Demokratska stranka osvojila je 6,04 odsto glasova građana, a Pokret Dosta je bilo 6,03 odsto glasova.

Prema tim podacima, koalicija SDS-LDP-LSV je dobila 5,03 odsto glasova, a koalicija DSS-Dveri je osvojila 5,00 odsto. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,51 odsto glasova, a lista Borko Stefanović – Srbija za sve nas 0,95 odsto glasova. Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muarem Zukorlić osvojila je 0,84 odsto glasova izašlih birača, a stranka Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,78 odsto. Listi Zavetnici Milica Đordjević pripalo je 0,73 odsto, dok je Zelena stranka osvojila 0,64 odsto izašlih birača. Lista U inat – Složno za Srbiju – Narodni savez 0,46 odsto, a Partija za demokratsko delovanje Ardita Sinani 0,43 odsto, grupa gradjana za Preporod Srbije osvojila je 0,35 osto glasova. Ruska stranka osvojila je 0,36 odsto dok je Srpsko-ruski pokret dobio 0,27 odsto. Lista Dijalog – mladi sa stavom osvojila je 0,21 odsto glasova, a Republikanska stranka 0,12 odsto.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

S obzirom da obrada biračkog materijala nije završena predstavljeni procenti, kako je objašnjeno na konferenciji za novinare u RIK-u znače da će stranke i koalicija, još uvek uslovno imati odredjeni broj poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Po trenutnom stanju koalicija oko naprednjaka imala bi 131 mandat, koalicija oko socijalista 29, radikali 22 a koalicija oko demokrata i Pokret Dosta je bilo po 16 mandata. Koalicija LDP-LSV-SDS i koalicija DSS – Dveri imale bi po 13 poslaničkih mandata.

U parlamentu če biti i stranke manjina i to ; SVM sa četiri mandata, BDZ Sadzaka Muamera Zukorlića i SDA Sandzka Sulejmana Ugljanina sa po dva mandata kao i Pokreta za demokratsko delovanje Ardita Sinani i Zelena stranka sa po jednim mandatoma. Predsednik RIK Dejan Đurđević je rekao da su do sada stigla samo dva prigovora koje je podnela SNS a da je očekivao posle sinoćnjih dešavanja da ih bude mnogo više.

“Ono što se sinoć dešavalo u RIK-u (prilikom dolaska opozicionih lidera) je bio nezapamćen vid pritiska na RIK”, rekao je Đurđević dodavši da je za neke od tih ljudi koji su bili u RIK-u “prvi put čuo u aferi Bodrum”.

On je najavio i da će sledeća konferencija za novinare u RIK-u biti po završetku obrade materijala sa 100 odsto biračkih mesta.

(Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "IZBORI 2016: RIK prebrojao 98,56 odsto glasova – evo rezultata!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.