Izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja: Neke kazne biće DUPLO VEĆE, a evo šta se više neće smatrati prekršajem!

Kontrola

foto-ilustracija: MUP Srbije

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima o kojima je u Skupštini Srbije danas počela rasprava predviđaju smanjivanje tolerancije na količinu alkohola u krvi vozača sa 0,3 promila na 0,2 promila, povećanje sankcija za prekoračenje brzine a duplirane su i kazne za nevezivanje pojasa.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su izmenama predviđene strožije kazne za nasilničku vožnju – preticanje kolone preko pune linije, za prolazak kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđen je obavezan zatvor od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati, 14-16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Zbog nevezivanja pojasa umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara. Stefanović je naveo da je izmenama predviđena i pojačana odgovornost vozača koji prevoze decu, jer će se deća moći prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje u zavisnosti od uzrasta i visine.

Za ranjive kategorije mladih i neiskusnih vozača pooštreni su uslovi pod kojima oni mogu da dođu do vozačke dozvole, kao i to da ne mogu upravljati vozilom sa snagom motora većom od 80 kilovata sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom s većom snagom, što će procenjivati stručnjak.

Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23  i 6 časova, a predviđeno je i da mogu da prevoze najviše tri lica, uključujući i lice pod čijim nadzorom voze.

Stefanović je rekao da je izmenom zakona predviđen i obavezan video nadzor prilikom vršenja tehničkih pregleda koji će biti povezan posebnim programom sa MUP-om.

On je naveo da se prekršajem više neće smatrati preticanje bicikala, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, ako je bezbedno i pod uslovima da je u skladu sa propisanim zakonom, jer su uočili da leti to utiče na stvaranje kolona koje utiču na bezdednost na putevima.

Ministar je kazao da su izmene dugo i detaljno pripremane i poručio poslanicima da je dobrodošla svaka sugestija koja doprinosi povećanju bezbednosti.

Stefanović je rekao da su te mere predviđene radi poboljšanja bezbednosti saobraćaja i očuvanja života.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

1 komentar na "Izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja: Neke kazne biće DUPLO VEĆE, a evo šta se više neće smatrati prekršajem!"

  1. trebavam jebati mater turci su male bebe za vasu fabriku znateli vi kolike su nase plate znateli vi da mene biciklista prodje u mom mestu jel je brzina dozvoljena 30 ovaka opsada gradjana nikad nije bila treba narod da se digne protiv takve tiranije mislite da mi koi vozimo kola treba da napunimo budzet i da vam kupimo toliko auta i radara da iza svakog zbuna mozete da slikate mislite tako da privucete strance da rade po srbi

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.