Iznenađenje: Uskoro novo povećanje plata i penzija?

Ilustracija

foto: skandalozno.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da bi penzije i plate zaposlenih u javnim službama mogle da budu povećane sredinom ove godine jer su prihodi državnog budžeta u januaru bili bolji od očekivanih.

– Ove godine ćemo manje dotirati PIO fond jer je uplata doprinosa veća u prvom mesecu, ali ćemo sačekati sredinu godine da napravimo presek – kazao je Đorđević novinarima na otvaranju Sajma trećeg doba na Beogradskom sajmu.

Advertisement

Dodao je da sa optimizmom očekuje te rezultate, kada će, kako ocenio, primanja zaposlenih i penzionera moći da budu uvećana na realnim osnovama.

Đorđević je kazao da je društvena odgovornost prema najstarijim građanima prioritet Vlade Srbije i da mora da bude na najvišem nivou.

– Vlada je 2014. suštinski promenila odnos prema svim građanima a posebno prema najstarijima i osobama s invaliditetom – rekao je on na otvaraju 5. Sajma trećeg doba.

Istakao je da je “zahvaljujući hrabroj odluci Aleksandra Vučića da 2014. započne reforme i poverenju penzionera da prepozanju potrebu za tim promenama” Srbija prošla najteži period.

– Počeli smo da ubiremo prve rezultate reforme, ali one još nisu zavšene. Moramo još da radimo – rekao je Đorđević i dodao da su izazovi veliki ali da veruje da će se zajedničkim zalaganjem uspeti u sprovođenju reformi.

Ministar trovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je otvarajući Sajam trećeg doba rekao da Vlada želi da povećava penzije iz godine u godinu.

– Svesni smo tri vrste problema koje imaju penzioneri, a to su materijalni status, dostupnost zdravstvenim ulugama i socijalna uključenost – rekao je Ljajić.

Advertisement

Ukazao je da “nema realne socijalne politike bez povećanja investicija i jake ekonomije, jer je sve drugo socijalna pomoć koju penzioneri ne žele”.

– Mi sada postavljamo realan temelj socijalnoj politici – kazao je Ljajić i ocenio da država mora da obezbedi penzionerima uslove za socijalnu uključenost i najmanje što može da uradi je da zajedno sa lokalnim zajednicama otvori klubove za penzionere, kako bi na najbolji način iskoristili svoje vreme – rekao je on.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da je osećaj pripadnosti uslov za sreću i da su najsrećniji ljudi do 20 i iznad 50 godina.

Sajam trećeg doba trajeće i sutra, a u ulaz je besplatan.

Na tom sajmu kompanije izlažu svoje proizvode i nude razne pogodnosti i popuste, a posetioci mogu da odaberu i ponude kako da ispune svoje slobodno vreme.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Iznenađenje: Uskoro novo povećanje plata i penzija?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.