Izveštaj UN šokirao Kosovo: Zbog posledica bombardovanja, sledeće generacije će masovno obolevati od raka i leukemije!

Posledice bombardovanja

Ekološka partija Kosova je uznemirena tekstom koji je objavljen u prištinskom listu Ekspress , a koji govori o gotovo 10 tona osiromašenog uranijuma bačenog na Kosovu tokom rata 1999. godine, bombardovanjem NATO-a.

Da bi bilo još gore, u izveštaju Ujedinjenih nacija stoji da je bombardovanje osiromašenim uranijumom trajalo u vreme useva. Osiromašeni uranijum je uticao na kvalitet vazduha, zemlje i vode, što je izazvalo kratkoročne posledice ali i posledice na duži period.

Kako stoji u izveštaju, naredne generacije koji žive u bombardovanom području će bolovati od raka, leukemije, od velikog broja abortusa i velikih deformacija novorođenčadi.

Strani mediji su otkrili izveštaj Bakaryja Kaneta, šefa misije o zaštiti životne sredine Ujedinjenih nacija o strašnim posledicama bombardovanja Kosova, izveštaj koji do sada nikada nije objavljivan.

Podaci u ovom izveštaju nesumnjivo opravdavaju veliki broj smrtnih slučajeva u prethodnih 15 godina.

Ekološka partija Kosova zahteva od institucija Kosova da se ovo pitanje pokrene na nivou Evropske Unije da bi se preduzele mere koje bi bile efikasne na ublažavanju ovog fenomena koji je štetan za zdravlje građana Kosova.

– Samo da vas podsetimo, Ekološka partija Kosova je na mnogim konferencijama za štampu i na njenim okruglim stolovima stotinu puta potencirala i ukazivala na prisustvo osiromašenog uranijuma, zahtevajući od državnih institucija da izvrše verifikaciju prisustva uranijuma na Kosovu.

Nažalost, oni su se bavili mnogim nepotrebnim slučajevima dok se ovim „biznisom“ nisu nikada bavili“, stoji u saopštenju kojeg potpisuje  Arif Krasnići, predsednik ove partije.

(Bošnjak KS)

1 komentar na "Izveštaj UN šokirao Kosovo: Zbog posledica bombardovanja, sledeće generacije će masovno obolevati od raka i leukemije!"

  1. Tu su dve varijante moguće:
    1. Lažna uzbuna, da bi i ostatak Srba i nealbanaca napustilo Kosovo,
    ostavljajući svu imovinu nepovratno šiptarima – albancima…
    tako bi šiptari – albanci ostali sami u većini na Kosovu, bez konkurencije.
    2. Da je situacija stvarno ALARMANTNA !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.