Izvori tvrde: Vučić i Putin u Kini prave plan za odbranu Kosova

Susret

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić – foto: AP

Vučić i Putin će, kako tvrde izvori, napraviti plan kako da se Srbija odupre sve žešćim pritiscima Zapada da prizna lažnu šiptarsku državu.

Ova strategija se osmišljava uoči samita u Berlinu 29. aprila, na kome će se srpski predsednik sresti sa nemačkom kancelarskom Angelom Merkel, francuskim liderom Emanuelom Makronom, i predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Zapad pojačava pritisak

Prema rečima izvora, centralna tema razgovora Vučića i Putina biće upravo južna srpska pokrajina.

– Očekuje se da ruski lider potvrdi stav da će Moskva podržati svako rešenje koje je prihvatljivo ZA Beograd. Takođe, verujem da će svojica državnika dogovoriti i plan za odbranu Kosova, jer evidentno raste pritisak Zapada na Srbiju da prizna lažnu državu. Samit u Berlinu, koji organizuju Merkelova i Makron, nije slučajno sazvan i na njemu će biti pokrenute i stvari koje ne idu naruku Srbiji. Sa druge strane, pritisak Zapada na Prištinu da ukine takse od 100 posto na robu iz centralne Srbije sve više jenjava i opet ispada da Beograd mora da pravi ustupke, što nikako ne bi smelo da se desi – prenosi izvor iz diplomatskih redova.

Ova saznanja indirektno je potvrdio i Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Predsednik Putin će se tokom posete Kini sastati sa predsednikom Vučićem, 26. aprila. Kao što se sećate 17. januara je naš predsednik bio u poseti Srbiji, a sastanak u Pekingu je nastavan tih kontakata. Razgovaraće se ne samo o bilateralnim pitanjima, nego i o rešavanju kosovske krize, imajući u vidu napetosti oko te teme – podvukao je Ušakov ne otkrivajući dalje detalje predstojećeg susreta.

Moskva uvek uz nas

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, Milisav Paić, komentarišući ove navode, kaže da je sve to sasvim logično, u situaciji kad se Zapadu žuri da izdejstvuje brzo “rešenje” koje bi značilo legalizacuju takozvane države Kosovo.

– Stav Rusije je jasan. Rešenje mora da počiva na osnovama Rezolucije 1244 SB UN, što znači poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.

U protivnom, Zapad ne može da računa na podršku Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN, bez čega sve zapadne inicijative nemaju međunarodni legitimitet – ističe Paić.

(Skandalozno.rs, Izvor: Srbija Danas/ Informer)

Budite prvi sa komentarom na članku "Izvori tvrde: Vučić i Putin u Kini prave plan za odbranu Kosova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.