Jacenjuk: Stvarni Putinov plan je da uništi Ukrajinu i obnovi Sovjetski Savez!

Putin obnavlja SSSR

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk odbio je danas predloge ruskog predsednika Vladimira Putina za uspostavljanje mira u Ukrajini, rekavši da je to pokušaj da se zavara Zapad uoči samita NATO i da se izbegnu nove sankcije protiv Moskve.

“Stvarni Putinov plan je da uništi Ukrajinu i obnovi Sovjetski Savez. Ruski režim je ignorisao ili flagrantno kršio sve ranije dogovore – u Ženevi, Normandiji, Berlinu i Minsku”, rekao je Jacenjuk.

Ukrajinski premijer izjavio je da je Rusija „teroristička država“ i jedina odgovorna za sukob u Ukrajini, najavljujući „podizanje zida“ na granici sa Rusijom i ponovio da bi pristupanje Ukrajine NATO savezu bila „najispravnija odluka“.

“Rusija je teroristička i agresorska država i snosiće odgovornost u skladu sa međunarodnim zakonom”, istakao je Jacenjuk na sednici kabineta koja je prenošena na televiziji, koristeći oštru retoriku dan uoči samita NATO-a koji će sutra i prekosutra biti održan u Velsu.

Putin je pozvao ukrajinske vlasti da prekinu upotrebu avijacije u naseljima, dok je proruskim snagama poručio da obustave dejstva i izrazio uverenje da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine.

On je potvrdio da je razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o planovima za rešavanje situacije u Ukrajini, navodeći da je plan sadržan u sedam tačaka.

“Predsednici su se međusobno složili o koracima koji će omogućiti da nastupi mir”, navodi se u saopštenju zvaničnog Kijeva, objavljenom nakon telefonskog razgovora između Putina i Porošenka.

Pres služba ukrajinskog predsednika saopštila je da su predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko u telefonskom razgovoru, postigla dogovor o “stalnom prekidu vatre” na istoku Ukrajine, u regionu Donbas.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je, međutim, rekao da su “Putin i Porošenko zaista razgovarali o koracima koji će doprineti postizanju primirja između proruskih i ukrajinskih snaga, ali Rusija ne može da učestvuje u dogovaranju prekida vatre pošto nije jedna od strana u sukobu”.

Istovremeno sa igrom reči i kontradiktornim informacijama o prekidu vatre iz jugoistočne Ukrajine pristižu izveštaji o novim borbama i eksplozijama koje se čuju. Jedan od lidera proruskih snaga u ukrajinskom regionu Donbas Vladimir Antjufejev rekao je da je povlačenje ukrajinskih snaga glavni uslov za uspostavljanje primirja na istoku Ukrajine.

Razgovori o primirju između Rusije i Ukrajine su “provokacija” jer Rusija nije strana u konfliktu, rekao je Antjufejev.

“Primirje je uvek dobro, ali naš glavni uslov i dalje je povlačenje ukrajinske vojske sa naše teritorije. To je jedini razumljiv način”, rekao je Antjufejev.

Kijev je upozorio da bi proruske snage mogle da oštete gasnu tranzitnu infrastrukturu i na taj način ugroze snabdevanje gasom Evrope, navodeći da su “ruski plaćenici započeli akcije koje mogu da dovedu do oštećenja tranzitnog sistema gasa na privremeno okupiranoj teritoriji“.

(Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Jacenjuk: Stvarni Putinov plan je da uništi Ukrajinu i obnovi Sovjetski Savez!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.