JAPAN-VANREDNO STANJE! Reaktor u Fukušimi curi u okean, radijacija koja izaziva TRENUTNU SMRT

fukušima

Foto: Rojters

U Fukušimi je izmerena rekordna količina radijacije, što je rezultiralo uvođenjem vanrednog stanja u toj japanskoj nuklearnoj elektrani.

Stručnjaci su saopštili da radijacija dolazi iz rupe koju je na oplati načinilo nuklearno gorivo koje je sada počelo da se izlije u okean.

[adsenseyu1]

Kako se navodi u saopštenju, endoskopskim ispitivanjem u prostoriji sa reaktorom 2 krajem januara utvrđen je stepen radijacije od 530 siverta po času, koji može izazvati trenutnu smrt.

Portparol kompanije Tepco Tacuširo Jamagiši rekao je za agenciju Frans pres da je taj stepen radijacije više od sedam puta veći od nivoa izmerenog 2012. godine, koji je iznosio 73 siverta po času.

[adsenseyu1]

Tri od ukupno šest reaktora ozbiljno su oštećena u havariji izazvanoj zemljotresom i cunamijem u martu 2011. godine, a dosadašnjim ispitivanjima nije bilo moguće precizno utvrditi da li je u njima došlo do curenja goriva.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "JAPAN-VANREDNO STANJE! Reaktor u Fukušimi curi u okean, radijacija koja izaziva TRENUTNU SMRT"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.