Kad strani državljanin napuni 60 godina, on mora da napusti ovu zemlju

UAE

Abu Dabi – foto: pixabay.com

Ujedinjeni Arapski Emirati, za razliku od mnogih drugih svetskih zemalja, ne nude mogućnost dugoročnog ostanka za strane državljane, bez obzira na to koliko dugo boravili i radili tu.

Zbog toga je Abu Dabi kao nijedan drugi grad na svetu. U njemu živi čak 80 odsto stranaca.

[adsenseyu5]

U Ujedinjene Arapske Emirate moguće je doći sa trogodišnjom radnom vizom, koja vam omogućuje da dovedete i bračnog partnera i maloletnu decu. Kada napune 18 godina, sinovi moraju da nađu posao ili upišu neki fakultet. Samo neudate ćerke mogu da ostanu sa roditeljskom vizom i nakon punoletstva.

Za razliku od, na primer SAD, gde radne vize nude mogućnost dobijanja stalnog prebivališta, eventualno i državljanstva, u UAE ne postoji dugoročna mogućnost ostanka za strane državljane.

[adsenseyu1]

Ako strani državljanin izgubi posao ili dođe do doba za penziju (u većini firmi to je 60 godina), on jednostavno mora da napusti Emirate, bez obzira koliko je godina živeo u toj zemlji, pa čak i ako je rođen tamo, piše “N1”.

Zbog toga su brojni mladi ljudi često primorani da napuste UAE. Toga su svesni još od detinjstva, zbog čega nikako ne mogu da osećaju Emirate kao svoj pravi dom. Iako su proveli dobar deo, ili čak celo detinjstvo tamo, iako su išli u iste škole, držali se istih pravila kao i malobrojnije lokalno stanovništvo, oni nikada nisu bili građani te zemlje, niti su ikada to mogli postati.

To je razlog zbog kog gotovo svi jednom napuste ovu zemlju, a najduže ostaju oni koji su zbog duga primorani na to, koji su “zaglavili” u Emiratima, piše o svojim iskustvima u Abu Dabiju u knjizi “Temporary People” Dipak Unikrišnan.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Kad strani državljanin napuni 60 godina, on mora da napusti ovu zemlju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.