Kakve su posledice: Evo šta zaista znači prijem Kosova u UNESKO!

Ilustracija

Izvršni savet Uneska usvojio je dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem tzv. Republike Kosovo u članstvo te organizacije, a o formalnom prijemu odlučivaće se 21. oktobra!

Na predlog Albanije UNESKO će 21. oktobra raspravljati o tome da li će Kosovo biti primljeno u tu organizaciju. U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine, ali taj predlog je ipak prošao.

Kada je reč o prijemu jedne zemlje u UNESKO Međunarodno pravo je donekle neodređeno. Što se tiče konkretno same organizacije njeni članovi su samo nezavisne države.

Članstvo u ovoj organizaciji daje samo prestiž i omogućava se pristup drugim institucijama i učestvovanje u međunarodnim sporazumima, a druge vlade mogu lagodnije da uspostavljaju diplomatske odnose sa državom članicom (u ovom slučaju Kosovo, ako bude primljeno).

Ipak treba istaći i to da samo članstvo u UNESKO-u ne podrazumeva neku novu obavezu ni za međunarodne institucije, niti za vlade da Kosovo tretiraju drukčije nego što su to do sada radile.

Ukoliko Kosovo postane član ove organizacije, to neće biti presedan jer je on već učinjen sa Palestinom koja je pokušala da postane članica UN i njeno nastojanje su blokirale SAD u SB UN. A onda je otišla u Unesko gde nema veta i tu je primljena sa dosta značajnom većinom. Potom se vratila u UN i postala suverena država nečlanica, kako je odlučila Generalna skupština gde nema veta i gde SAD nemaju mogućnost da to blokiraju.

[adsenseyu1]

Unesko (eng. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization — Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) je specijalna organizacija Ujedinjenih nacija osnovana 1946. godine. Osnovni cilj organizacije je da doprinese miru i sigurnosti kroz podržavanje saradnje među nacijama kroz obrazovanje, nauku i kulturu kao metod pospešivanja univerzalnog poštovanja pravde, zakona, ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda.

Unesko ima 193 zemlje-članice a glavno sedište organizacije je u Parizu sa preko 50 kancelarija širom sveta.

Unesko upražnjava svoje aktivnosti u pet glavnih programa: obrazovanju, prirodnim naukama, sociologiji, kulturi i komunikacijama.

Unesko takođe sponzoriše projekte za pismenost, razvoj tehnike i pedagogije, međunarodne nauke, projekte regionalne kulturne istorije, projekte promovisanja kulturne raznolikosti, program upravljanja društvenim promenama, program posvećen rezervatima biosfere i programe koji podržavaju međunarodne dogovore o čuvanju svetske kulturne i prirodne baštine.

Jedna od uloga Uneska je da održava listu mesta svetske prirodne i kulturne baštine. Ta mesta se smatraju važnim prirodnim ili istorijskim mestima ili objektima čije očuvanje je važno za celokupnu svetsku zajednicu.

Unesko, s druge strane, nije odgovoran da održava ili štiti mesto koje je na njihovim listama.

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Kakve su posledice: Evo šta zaista znači prijem Kosova u UNESKO!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.