Kamiondžija sam tražio cariniku da mu skenira prikolicu: Ovo je snimak

Advertisement

Snimak

foto: Uprava Carina

Carinski službenici su tokom poslednjih 10 dana na više graničnih prelaza sprečili pokušaje 36 migranata da u tovarima robe ilegalno pređu državnu granicu. Udaran dan je po svemu sudeći bio 31. januar kada je otkriveno čak 20 migranata.

Poslednji pokušaj ilegalnih migranata da pređu preko granice dogodio se 1. februara 2018. godine, na izlazu graničnog prelaza Šid. Vozač kamiona vranjskih registarskih oznaka, koji je prevozio auto delove i ambalažu iz Srbije ka Francuskoj, rekao je carinicima da sumnja da se u prikolici nalaze migranti. Tokom zajedničke kontrole sa policijskim službenicima u pomenutom kamionu pronađena su četiri državljanina Avganistana.

Advertisement

– Nemam ništa da prijavim, ali vas molim da mi dobro pregledate prikolicu, sumnjam da su migranti unutra! – rekao je kamiondžija. Carinici su to i učinili, i naravno, imali šta da vide.

Na izlazu istog graničnog prelaza, u sličnim okolnostima i 31. januara ove godine sprečena su još trojica Avganistanaca da granicu pređu ilegalno. Oni su se krili u prikolici kamiona čačanskih registarskih oznaka koji je prevozio tekstil za auto industriju iz Srbije u Italiju. Vozač kamiona je carinicima prijavio da je primetio tragove na prikolici.

foto: Uprava Carina

Još dvojica Avganistanaca otkrivena su u prikolici kamiona turskih registarskih oznaka koji je prevozio proizvode od plastike i tekstila iz Turske u Nemačku. Vozač je primetio oštećenje sajle, što je prijavio carinskim službenicima. Oni su u saradnji sa kolegama iz policije obavili kontrolu i pronašli skrivene migrante.

foto: Uprava Carina

Istog dana je kamion bugarskih registarskih oznaka pored jastuka za italijansko tržište prevozio i dva „slepa putnika“ iz Avganistana. Vozač je primetio oštećenje sajle i to prijavio na graničnom prelazu.

Advertisement

Takođe, i na izlaznoj strani Horgoša u prikolici kamiona skopskih registarskih oznaka koji je transportovao kablove za auto industriju na relaciji Makedonija – Slovačka, skener je otkrio četiri siluete nalik ljudskim. Reč je o četvorici migranata iz Avganistana, koji su takođe sprečeni u nameri da se prokrijumčare u tovaru.

foto: Uprava Carina

Istog dana, 31. januara 2018. godine, još 6 migranata iz Avganistana i Pakistana je pokušalo da u šleperu poljskih registarskih oznaka koji je prevozio granulate poliptopilena iz Grčke ka Poljskoj ilegalno pređe granicu sa Mađarskom.

Još dvojica Avganistanaca uočena su na skeneru u kamionu skopskih registarskih oznaka koji je transportovao navlake za automobilska sedišta iz Makedonije do Slovačke.

foto: Uprava Carina

Isti skener je i 24. januara 2018. godine, tokom selektivne kontrole, otkrio i trojicu Avganistanaca kada su, sakriveni među gumenim čizmama koje je prevozio šleper podgoričkih registarskih oznaka, pokušali da se domognu granice.

Advertisement

Skener je na izlazu graničnog prelaza Batrovci 31. januara 2018. godine u dva navrata pokazao 5 ljudskih silueta u prikolicama kamiona. U kamionu bugarskih registarskih oznaka koji je vozio jestivo ulje iz Bugarske u Francusku, u prikolici su otkrivena trojica Avganistanaca.

Istog dana je na izlazu tog prelaza skener otkrio siluete još dvojice Avganistanaca u kamionu skopskih registarskih oznaka koji je prevozio velike metalne cevi iz Makedonije za italijansko tržište.

foto: Uprava Carina

Najzad, na izlazu istog graničnog prelaza je i 28. januara 2018. godine snimak na skeneru pokazao dve ljudske siluete. Ispostavilo se da se radi o Avganistancu i Pakistancu koji su pokušali ilegalno da pređu granicu sakriveni među delovima nameštaja i konzerviranog povrća u prikolici kamiona koji je robu prevozio na relacija Makedonija – Slovenija.

foto: Uprava Carina

Podsetimo da carinska služba osim što je nezaobilazna karika u lancu međunarodne trgovine, ostvaruje i izuzetno značajnu ulogu u sistemu bezbednosti koja se ogleda u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala i međunarodnog terorizma, zbog čega je njena preventivna uloga u suzbijanju ilegalnih migracija izuzetno značajna.

Samo tokom prošle godine carinska služba Srbije je u pokušaju ilegalnog prelaska granice sprečila gotovo 1000 migranata.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Kamiondžija sam tražio cariniku da mu skenira prikolicu: Ovo je snimak"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.