KANADA poslala bataljon u Letoniju: Bićemo tamo sve dok je RUSIJA pretnja!

Ilustracija

Kanada je obećala da će se njen bataljon, koji uskoro treba da bude raspoređen u Letoniji, tamo zadržati sve dok Rusija, kako je navedeno, “predstavlja pretnju u tom regionu”.

[adsenseyu6]

Izjava zvanične Otave odnosi se na planirano raspoređivanje četiri bataljona NATO, od oko 1.000 vojnika, u Poljsku i druge države Baltika kao odgovor na ponašanje Rusije na njenim granicama sa bivšim sovjetskim republikama, prenosi AFP.

Taj potez, koji predstavlja najveće jačanje  NATO-a još od perioda Hladnog rata, je i formalno usvojen na samitu u Varšavi.

“Sve dok Rusija pravi probleme u regionu, moramo biti ujedinjeni i jaki, uključujući i Kanadu”, rekao je ministar inostranih poslova Stefan Dion posle razgovora sa svojim letonskim kolegom Edgarsom Rinkevič sem u Rigi.

Kremlj je pojačao svoje prisustvo u oblasti Baltičkog mora, a ruski avioni često ulaze u vazdušni prostor članica NATO-a, poput Estonije, prenosi AFP.

Kanadske trupe će se zadržati “koliko god bude potrebno” uz “snažne dijaloge u kojima treba ubediti Rusiju da promeni ponašanje”, dodao je Dion neposredno pred održavanje novih razgovora Saveta Rusija-NATO.

[adsenseyu1]

Kanada najavljuje da će predvoditi međunarodni bataljon u Letoniji od početka 2017. godine i tamo rasporediti oko 450 vojnika.

Britanija će predvoditi bataljon u Estoniji, a Nemačka u Litvaniji, dok će  SAD to učiniti u Poljskoj.

Strahovanja da Rusija može pokušati napad na Baltiku, porastao je nakon pripajanja Krima 2014. godine, što je dovelo do najlošijih odnosa Istoka i Zapada još od Hladnog rata.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug, foto-ilustracija: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "KANADA poslala bataljon u Letoniju: Bićemo tamo sve dok je RUSIJA pretnja!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.