KO TU NE GOVORI ISTINU?! Saobraćaj NIJE NAJVEĆI uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji, već OVO?!

foto-ilustracija: pixabay.com

Nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27, ocenila je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagađenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.

Kaolicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom – prekomerno zagađen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto .

Beta

Kada je reč o zagađenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije – čak 91 procenat.

Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takođe je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida – 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.

Od 37 zaraženih, 25 ljudi umrli zbog zaraženih kobasica

U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagađujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagađenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.

Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u  obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.

     

(Skandalozno.rs/izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "KO TU NE GOVORI ISTINU?! Saobraćaj NIJE NAJVEĆI uzročnik zagađenja vazduha u Srbiji, već OVO?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.