Koje ciljeve treba Srbija da ISPUNI da bi ušla u EU?

čanak

Foto: AP/Tanjug

Zapadni Balkan biće ponovo u centru pažnje EU u 2018. godini. U utorak će biti predstavljena Strategija proširenja u Evropskom parlamentu. Očekuje se da ona odredi vremenski okvir po kojem bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. U Briselu kažu – to je prvi u seriji važnih koraka koji očekuju Srbiju i Balkan ove godine.

Posle dužeg vremena, proširenje EU na Balkan ponovo je važna tema u Briselu. Prvi korak je već sledećeg utorka, kada će biti objavljena Strategija proširenja, prema čijem nacrtu Srbija može postati članica EU do 2025.

Da bi ispunila cilj, potrebno je da do 2023. završi pregovore, a do 2019. ispuni prelazna merila u vladavini prava i postigne sporazum o normalizaciji sa Prištinom.

Advertisement

– To je zaista važan dokument koji će biti javno predstavljen sledeće nedelje. Ujedno je to prvi u seriji važnih koraka u vezi sa Zapadnim Balkanom. Ovo pitanje je prioritet za sadašnje predsedavanje, kao i za EK – ističe portparolka Komisije Maja Kocijančič.

Ključno pitanje je u kojoj meri će strategiju podržati zemlje članice. O tome će se evropski lideri odrediti prvi put već na samitu u martu.

Mnoge zemlje, uključujući i one najuticajnije nisu bile za isticanja bilo kakvih rokova za članstvo.

Intervju sa serijskim ubicom naježio svet: Da li je on čovek ili čudovište? – VIDEO

U maju u Sofiji održaće se zajednički samit lidera EU i Zapadnog Balkana, prvi takav posle 15 godina. Već krajem februara u Srbiju i region stižu predsednik EK Žan Klod Junker, a zatim i Federika Mogerini i Donald Tusk.

Mapa puta do članstva

Strategija će biti mapa puta do članstva, sa ciljem da podstakne i ohrabri. Ali, isticanje vremenskih okvira ne znači da će zemlja kanidadat biti automatski primljena ako ne bude spremna za članstvo u predviđenom roku, kažu izvori u Briselu.

Imajući u vidu dosadašnji tempo pregovora, navode izvori u Briselu, 2023. godina je više nego ambiciozan rok za otvaranje i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

Advertisement

Godišnji Izveštaj o napretku, koji će EK objaviti u aprilu, biće važan za odluku koliko će Srbija novih poglavlja moći da otvori u junu.

U dosadašnjem toku pregovora Srbija je otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja, a dva je preliminarno i zatvorila.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Koje ciljeve treba Srbija da ISPUNI da bi ušla u EU?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.