KOLINDA RAZGOVARALA SA TAČIJEM O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: “Delimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope”

Hrvatska

Foto: Tanjug

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je posle sastanka sa tzv. kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Njujorku, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine, da je Tačija podsetila na „načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu“.

„Zanimljivo je bilo razgovarati sa predsednikom Kosova Tačijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom poslednjem što se čuje oko moguće razmene teritorija.

Mi smo tu vrlo oprezni i prenela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da je načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Jugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu“, kazala je hrvatska predsednica, prenosi Hina.

Agencija navodi da se Grabar-Kitarovićeva sastala i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom sa kojim „deli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslediti kroz kraće vreme“.

„Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo se dogovorili da ćemo nastaviti dijalog.

Moskva: Amerika otkriva slabost zbog koje ruše sporazume

Delimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vreme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države“, rekla je Grabar-Kitarovićeva.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "KOLINDA RAZGOVARALA SA TAČIJEM O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: “Delimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.