Kolubara: Ispod “Polja E” leži 450 miliona tona uglja, premeštamo Ibarsku magistralu

Poskupljenje

foto-ilustracija: pixabay.com

Izmešta se deo korita reke Peštan u Lazarevcu zbog otvaranja novog kopa “Polje E” u Rudarskom basenu “Kolubara”.

Direktor EPS-a Milorad Grčić je istakao da se radovima u koje EPS investira 1,1 milijardu dinara stvaraju preduslovi za otvaranje “Polja E” koje leži na oko 450 miliona tona uglja, te da je zbog toga taj projekat jedan od najvažnijih za “Kolubaru” i EPS.

“U toku je izmeštanje 3,8 kilometara toka reke Peštan. Radovi uveliko teku, bilo je malo problema u početku zbog vremenskih nepogoda, medjutim, sada smo na nivou realizacije od 55 odsto od ukupno predvidjenih radova u ovom projektu”, rekao je Grčić novinarima u Lazarevcu.

Paralelno sa izmeštanjem korita reke Peštan, ističe Grčić, gradi se i pristupni put dužine pet kilometara, kao i most dužine 50 metara koji će prelaziti preko novog korita.

Ovaj projekat je veoma važan, ali i složen. Podsetiću da smo pre nekoliko godina na taj način radili izmeštanje toka reke Kolubare“, naveo je Grčić i dodao da radove izvode firme Hidrotehnika i Hidrotan.

Prema Grčićevim rečima, zbog složenosti posla, trenutno se izvodi prva faza, te će uslediti izmeštanje još jednog dela reke Peštan.

“Kada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polja E u Rudarskom basenu “Kolubara” koje ima oko 450 miliona tona uglja ispod zemlje. Zbog toga je, u smislu energetike i stabilnosti proizvodnje električne energije proizvodnje uglja, ovaj projekat izuzetno važan”, podvukao je Grčić.

On je ponovio da je proizvodnja električne energije prevashodna bazirana na proizvodnji koja koristi ugalj, i da je to dve trećine srpske struje.

“Zato su Kolubara, Kostolac i Drmno od velike važnosti za proizvodnju struje i zato dajemo i nastavićemo da dajemo na značaju rudnicima i rudarima”, rekao je Grčić.

Kazao je da će za nekoliko nedelja obići još jedan važan projekat EPS-a, a to su radovi na izmeštanju Ibarske magistrale u dužini od sedam kilometara.

(Skamdalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kolubara: Ispod “Polja E” leži 450 miliona tona uglja, premeštamo Ibarsku magistralu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.