Kompanija Google je stvorila neprobojan sistem za zaštitu vašeg Gmail naloga!

Zaštita

Bezbednost na internetu je veoma bitna, a ovaj gedžet će vaš Džimejl nalog učiniti nepristupačnim za hakere, koji čak i ako dođu u posed vaše šifre, bez njega ne mogu ništa.

Od sada se još lakše i bezbednije možemo ulogovati na Džimejl, jer je kompanija Gugl omogućila podršku za takozvani “Sigurnosni ključ” (Security Key). On će se nalaziti unutar malog uređaja koji podseća na USB memoriju, a svaki put kada želimo da se ulogujemo na Džimejl ili drugi Guglov servis, moraćemo da ga povežemo na računar.

Ovo će omogućiti daleko veću zaštitu naloga i podataka koji se čuvaju na Guglu. Uređaj u sebi sadrži kodove koji se sastoje od šest brojeva i koje internet gigant već koristi za “two-factor” identifikaciju, samo što umesto da kucamo kod svaki put kada se prijavljujemo, jednostavno povežemo ovaj uređaj i to je sve.

Unos lozinke je još uvek neophodan, jer ako se desi da lopovi dođu u posed ovog “ključa”, veoma lako bi pristupili vašem nalogu.

Sa druge strane, ukoliko se desi da vaša lozinka završi na internetu, hakeri bez odgovarajućeg ključa sa njom neće moći ništa da urade. Pored Gugla i drugi popularni servisi, kao što su Pejpal i Alibaba na primer, pripremaju slične uređaje i aplikacije.

S obzirom da je “Sigurnosni ključ” napravljen po otvorenom standardu dostupnom svima, verovatno neće još dugo biti rezervisani samo za USB uređaje. Ista arhitektura se može koristiti za Blutut ili NFC tokene, kao i skeniranje otiska prsta ili zenice oka.

Lepa vest je da sve više kompanija pronalazi nove načine zaštite naloga da bi bezbednost korisnika bila što veća.

(Telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kompanija Google je stvorila neprobojan sistem za zaštitu vašeg Gmail naloga!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.