KOMPLIKACIJE OKO NABAVKE RAKETNOG SISTEMA S-300: Pregovori u toku sa Rusijom, veliki pritisci NATO-a da Srbija obustavi svoje planove!

PVO

foto: Tanjug/AP

Rusija razgovara sa Srbijom o mogućnosti isporuke PVO sistemima S-300, saopštio je direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev za RIA Novosti.

Zainteresovanost za nabavku PVO sistema S-300P u aprilu 2017. saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prema njegovim rečima, srpska vojska bi želela da dobije dva diviziona ovog sistema i komandni punkt.

U 2016. godini Srbija je potpisala niz sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji sa Rusijom. Isporuke uključuju šest aviona MiG-29 (četiri jednoseda i dve varijante za obuku), 30 tenkova T-72S i 30 oklopnih vozila BRDM-2 .

[adsenseyu5]

Avioni MiG-29, koji su ranije povučeni iz 31. ruskog avijacijskog puka, daju se besplatno, a koji će potom biti remontovani i nadograđeni.

Pored toga, četiri aviona MiG-29, koje poseduje Srbija, biće popravljena i modernizovana. Konkretno, njima će biti postavljeni novi radari i sistemi za upravljanje naoružanjem koji omogućava korišćenje raketa RVV-AE (vazduh-vazduh).

Ove godine treba da bude potpisan i ugovor o drugoj fazi, uključujući kupovinu protivavionskih raketnih sistema „Buk M2“, protivavionskih raketa i kompleksa „Tunguska“, radara i četiri borbena helikoptera. Oprema će biti prebačena 2018. godine.

Poslušajte šta se dešavalo u kabini prilikom OBARANJA nevidljivog aviona F-117 sa neba iznad Srbije! – VIDEO

Vojni ekspert i glavni urednik „Narodne odbrane“ Igor Koročenko je rekao da je zainteresovanost Srbije za ruske PVO sisteme veoma velika.„Za Srbiju, koja je 1999. godine postala žrtva NATO bombardovanja, pitanje jačanja svoje odbrane je jedan od ključnih elemenata nacionalne bezbednosti. Stoga je interes Srbije da se naoruža ruskim PVO sistemom dugog dometa veoma velika.

Pregovori o mogućem snabdevanju su veoma aktivni, kao i pregovori za nabavku ruskih aviona MiG-29. Ukoliko se realizuje ugovor, svakako će to biti jedan veoma jak geopolitički korak i odličan pokazatelj da su ruski S-300 i S-400 i dalje favoriti na svetskom tržištu oružja“, – rekao je Koročenko.

[adsenseyu1]

Po njegovom mišljenju, NATO će pokušati da izvrši pritisak na Srbiju da obustavi svoje planove o nabavci ovih sistema.

„NATO će snažno pritiskati ovaj posao, vršiti pritisak na Beograd, uključujući i ucene, uzimajući u obzir interese Srbije u pogledu pristupanja EU, te će se stoga vršiti ozbiljan i masivan pritisak na Beograd da bi se pokušao osujetiti ugovor“, – kaže Igor Koročenko .

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor:Vostok)

[adsenseyu2]

1 komentar na "KOMPLIKACIJE OKO NABAVKE RAKETNOG SISTEMA S-300: Pregovori u toku sa Rusijom, veliki pritisci NATO-a da Srbija obustavi svoje planove!"

  1. Treba nabaviti i tim zlikovcima. Vratiti milo za drago

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.