Komunalna policija traži veća ovlašćenja: Evo o čemu se radi

Novi propisi

foto: Tanjug, arhiva

Nova ovlašćenja komunalne policije, kada je reč o kontrolama divljih taksista, samo što nisu stupila na snagu.

Međutim, na listi predloga za nova ovlašćenja našlo se još nekoliko interesantnih stvari, o kojima će se razmatrati – rad u civilu, dozvola za oduzimanje robe uličnim prodavcima, video-nadzor na uniformi komunalnog policajca…

Komunalna policija pokrenula je inicijativu da se u izmenama Zakona o komunalnoj policiji uvrste predlozi, koji bi ovoj službi olakšali rad, ističe za list Darko Dujović, šef Komunalne policije.

Među novim ovlašćenjima je i rad u civilu. Ovakav rad bi komunalnoj polici olakšao posao kada je o uličnoj prodaji reč.

– Mogli bismo neometano da prilazimo uličnim prodavcima, koji inače, kad nas ugledaju, pobegnu. Primer ovog problema je Knez Mihailova, gde je situacija sad mnogo bolja nego pre nekoliko godina, ali i dalje se borimo sa uličnim prodavcima, koji prate naše kretanje, te u dogovoru sa svojim posmatračima beže kada smo u blizini – kaže Dujović i dodaje da upravo s uličnim prodavcima imaju mnogo problema.

Kako kaže naš sagovornik, do sada je ova služba imala problem ukoliko na mestu kršenja komunalnog reda ne zatekne počinioca.

– Do sad nismo imali pravo da prikupljamo informacije kod komšija i slično. Tražili smo da se to sad promeni, jer bismo tako mogli da uhvatimo lice odgovorno za prekršaj – kaže Dujović.

Prema njegovim rečima, sada, kad komunalna policija zatekne uličnog prodavca robe nepoznatog porekla i bez dozvole za prodaju, piše zapisnik i predaje ga tržišnom inspektoru. Neretko, usled nemogućnosti naplate kazne, prodavci dobijaju zamensku kaznu i tako problem ne biva rešen do kraja, ističe sagovornik.

– Tražili smo da nam se omogući zaštitna mera oduzimanja, što sada može samo tržišni inspektor da uradi. U tom slučaju bismo na licu mesta, uličnom prodavcu oduzeli robu za koju nema dozvolu. Verujemo da bi to mnogo smanjilo problem uličnih prodavaca – priča Dujović.

Efikasniji video-nadzor, kako kaže naš sagovornik, takođe je jedan od zahteva.

– Mi i sada imamo ovlašćenje za video-nadzor, ali to podrazumeva korišćenje kamera samo na nekim lokacijama, gde konstantno dolazi do narušavanja komunalnog reda. Tražili smo da se to ovlašćenje proširi i da imamo kamere na uniformi, tako da možemo da ih koristimo na svakoj lokaciji koja zahteva snimanja upotrebe sredstava prinude ili pretres – kaže Dujović i ističe da bi pre početka snimanja svakako obavestili lice, što bi umnogome pomoglo zaštiti komunalnih policajaca.

Komunalna policija sada nema pravo da zaustavi automobil u pokretu, već samo ukoliko je nepropisno parkiran.

– Ukoliko ih zateknemo u prekršaju, neretko sednu u auto i pobegnu. Sa novim ovlašćenjima imali bismo pravo da zaustavimo takve automobile i samim tim bi komunalni red bi bio bolji – kaže Dujović.

Na pomenutom spisku našao se i predlog o kažnjavanju za nepoštovanje usmenog naređenja.

– Naime, tražili smo da, ukoliko komunalni policajac ispiše kaznu za nepropisno parkiranje i lice kome je kazna ispisana i dalje ne želi da se pomeri vozilo, treba da dobije kaznu za nepoštovanje usmenog naređenja.

Ukoliko se ogluše o ovu naredbu, trebalo bi da plate: fizičko lice 5.000 dinara, preduzetnik 25.000, a pravno lice 50.000.

(Skandalozno.rs, Izvor: alo.rs/Ivana Mišić)

Budite prvi sa komentarom na članku "Komunalna policija traži veća ovlašćenja: Evo o čemu se radi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.