KORAK OD HUMANITARNE KATASTROFE: Na severu KiM nema mleka i ulja, od četvrtka neće biti ni hleba

Kosovo

Severna Mitrovica – foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Žitelji četiri opštine na severu KiM — Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, nalaze se na korak od humanitarne katastrofe jer u prodavnicama nedostaje osnovnih životnih namirnica.

Sedam meseci otkako su privremene prištinske vlasti jednostrano uvele takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, oko 400 privatnika, vlasnika radnji sa prehrambenom robom, planira da zatvori ove objekte, jer su im rafovi prazni, a već nekoliko dana im ne stižu mleko i mlečni proizvodi, kao ni zejtin, šećer i so.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM, Radoš Petrović, rekao je za „Politiku“ da su zalihe brašna potrošene, tako da već u četvrtak na policama neće biti hleba.

„Do sada su se privatnici dovijali na razne načine kako bi narod na severu imao najosnovnije prehrambene artikle. Međutim, pritisnuti smo sa svih strana“, kaže Petrović.

Kako objašnjava, pripadnici kosovske pogranične policije privode ljude koji prevoze namirnice iz centralne Srbije, zaplenjuju im kamione, kombi vozila, robu, a pride, prevoznici su suočeni sa drakonskim kaznama koje moraju u kratkom roku da plate, kako ne bi završili u zatvoru.

Lupali i vikali: Ukrajinci u Savetu Evrope grubo prekinuli Šešelja zbog Krima

„Toliko su se policajci drznuli, da ne prezaju ni da pucaju u čoveka, kao što se desilo pre nekoliko dana na teritoriji opštine Leposavić“, napominje Petrović.

On navodi da ne zna kako će se situacija dalje odvijati, osim što je, kako ocenjuje, sigurno da je sever KiM na korak od humanitarne katastrofe.

„Već ponestaje hrane u bolnici, u Studentskom centru, u vrtićima“, kaže Petrović i apeluje na državu Srbiju i međunarodnu zajednicu da preduzmu korake kako bi se ukinule takse.

U suprotnom, upozorava, Srbi sa severa KiM će početi sa iseljavanjem.

„A to i jeste cilj Prištine, a izgleda i međunarodne zajednice, samim tim što za sedam meseci, otkako su uvedene takse, ništa nije učinila da narod na severu zivi život dostajan 21. veku“, rekao je Petrović.

List piše da je na severu KiM primećen i pojačan nadzor inspekcijskih službi, koje su u sistemu Prištine, ističući da su oni proteklih nekoliko dana kontrolisali ugostiteljske objekte, ispitivali vlasnike i pisali im krivične prijave.

Čik se razboli: Zbog nedostatka lekara, od 1. jula leče doktori bez iskustva

Postoji, upozorava se, opasnost da će im biti ispostavljene enormne kazne za porez i ostale dažbine, što bi ih primoralo da rasprodaju imovinu, a time i da se sele sa severa

Petrović dodaje da postoji opasnost da se na meti inspekcija nađu i apoteke.

Stanje, prema izvorima Politike, komplikuje i to što kosovski policajci ne dozvoljavaju ljudima koji idu u nabavku u centralnoj Srbiji da prenesu ni pet kilograma osnovnih životnih potrepština zbog čega su Srbi, kako navodi, prinuđeni da kriju lekove, kako i oni ne bi bili oduzeti.

Pod blokadom se našla čak i štampa na srpskom, koju su privrednici posle dugo vremena uspeli da dopreme u desetkovanom tiražu.

         

(Skandalozno.rs/izvor: sputnjik)

 

Budite prvi sa komentarom na članku "KORAK OD HUMANITARNE KATASTROFE: Na severu KiM nema mleka i ulja, od četvrtka neće biti ni hleba"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.