KOSOVSKI ČVOR: Da li je li referendum početak kraja Srbije?

zastave

Foto: printscreen/youtube

Ako bude postignut dogovor Beograda i Prištine o njemu će se izjašnjavati građani na referendumu.

To bi bio treći referendum o Kosovu i Metohiji

Zvaničnici Srbije kažu da je za pitanje na referendumu prerano, a stručnjaci da bi vlast agresivnom kampanjom možda mogla da ubedi građane da podrže razgraničenje kao predlog.

Na pregovore u Rambujeu predstavnici tadašnje Jugoslavije stigli su sa jasnom porukom naroda. Godinu dana ranije građanima je postavljeno pitanje:

“Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji?”

Skoro 95% izašlih reklo je NE, ali usledilo je bombardovanje. Posle 78 dana rata sa nadmoćnijim protivnikom, uprkos srpskom NE, Kfor dolazi na Kosovo i Metohiju.

Odbrana Kosova i Metohije referendumom ponovljena je 2006. godine, kada su se Srbi izjašnjavali o novom Ustavu. Inicirao ga je tadašnji premijer Vojislav Koštunica.

Predlog su podržale gotovo sve političke stranke, pa i tadašnji patrijarh.

Zahvaljujući tome danas imamo preambulu i članove Ustava koji definišu Kosovo i Metohiju kao deo Srbije i koji se ne mogu menjati bez referenduma.

Hapšenje u Ankari: Ko je pucao na Ambasadu SAD

Koje će biti treće pitanje koje će se postaviti građanima o Kosovu i Metohiji?

Dačić kaže da smo tek na kraju početka, jer još nema rešenja u interesu svih.

“Tek posle svega toga bi treba videti ukoliko postoji raspoloženje za prihvatenje tako nečega i ići na referendum, ali mislim da smo daleko od svega toga”, navodi on..

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Srbi jesu za referendum kao rešenje, ali da neće pristati da Srbija prizna Kosovo zarad ulaska u Evropsku uniju. I za predlog o razgraničenju građani ne daju dovoljnu podršku.

“Ukoliko bi se na bilo koji način vlast ili oni koji su za to da referendum uspe opredelili za neku od varijanti, jedna od onih koja bi mogla da uspe je ta podela. Vrlo uslovno, uz veliku i izuzetno agresivnu kampanju”, kaže Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

“Neće biti jednostavno da taj referendum prođe, ali je mnogo bolje dobiti pravičan referendum, dobiti realne odgovore, nego napraviti fingiran referendum koji ima za cilj da prebaci odgovornost sa vlasti na građane”, smatra Bojan Klačar iz CESID-a.

Neki analitičari se boje da bi pozitivan odgovor na takvom referendumu i prihvatanje “razgraničenja” bio početak kraja Srbije i doveo u bliskoj budućnosti do njenog raspada i komadanja od strane okolnih država.

(Skandalozno.rs/Izvor: Pravda, TV Prva)

Budite prvi sa komentarom na članku "KOSOVSKI ČVOR: Da li je li referendum početak kraja Srbije?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.