KRAJ: Evropska unija blokirala pregovore sa Turskom!

Intervju

Redžep Erdogan – foto: Tanjug

Ministri inostranih poslova 28 država Evropske unije zaključili su da su pregovori o ulasku Turske u ovu asocijaciju zaustavljeni!

– U zaključcima oni su konstatovali da “nema osnova da se otvaraju nova poglavlja”, kao ni da se vode pregovori o zatvaranju poglavlja koja su trenutno otvorena. Vrlo kritički šefovi diplomatija članica Unije osvrnuli su se na ponašanje Turske u proteklih više od godinu dana.

Iako su diplomatski istakli da je neophodno da EU i dalje tesno sarađuje sa Turskom i ocenili je kao “ključnog partnera” u mnogim oblastima, posebno bezbednosti i migranatskoj krizi, ministri EU su ponovili solidarnost posle neuspelog državnog udara pre dve godine, ali su i oštro upozorili.

– Ozbiljno smo zabrinuti zbog mera odmazde koje su preduzete posle tog događaja – ističe se u saopštenju ministara 28 država.

Nastavlja se u istom, pa i oštrijem tonu stavom da je Veće EU posebno zabrinuto zbog stalnog nazadovanja u oblasti vladavine prava i poštovanja osnovnih sloboda, uključujući i onu koja se odnosi na pravo slobode govora.

– Ne možemo da pristanemo na dalje gušenje slobode i nezavisnosti pravosuđa, pritvaranja i hapšenja i druge mere koje se poduzimaju protiv novinara, članova akademske zajednice, poslanika i pripadnika političkih partija, advokata ljudskih prava, korisnika društvenih mreža… Veće izražava svoju veliku zabrinutost zbog toga – navodi se u zaključcima.

Turska se poziva da neodložno izvrši sve presude Suda za ljudska prava u Strazburu i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet suseda, pogotovo onih koji su u EU.

– Veće je primetilo da Turska nastavlja da se udaljava od Evropske unije. Zbog toga su pregovori efektivno zaustavljeni i blokirani. Nova poglavlja se, stoga, ne mogu razmatrati niti otvarati ili zatvarati postojeća.

Takođe, nema daljnjih aktivnosti na modernizaciji carinske unije između EU i Turske u skoroj budućnosti – zaključili su ministri 28 država.

(Skandalozno.rs, Izvor: informer.rs/ avaz.ba)

Budite prvi sa komentarom na članku "KRAJ: Evropska unija blokirala pregovore sa Turskom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.