KRVOPROLIĆE I MASAKR CIVILA U DONBASU: U toku je RATNI ZLOČIN I GENOCID nad Rusima na istoku Ukrajine! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

rat

Foto: AP

Vojska ukrajinskog neonacističkog režima od ponedeljka ne prestaje da granatira civilne ciljeve na istoku zemlje naseljenom uglavnom Rusima.

Do sada je ubijeno ili ranjeno više od 120 osoba, a u noći između četvrtka i petka samo u Donjecku je poginulo pet civila, dok ih je više od 10 ranjeno. Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin upozorio je Kijev da prekine vojna dejstva i optužio ukrajinske vlasti za genocid.

[adsenseyu5]

Gladni krvi

On je naveo da je operacija na istoku Ukrajine planski smišljena, i to sa ciljem da se nasilno zauzme Donbas i ubije što više ljudi.

Kijev sprovodi genocid. Oni žele rat. Nije im cilj normalizacija odnosa u Donbasu. Snimci kamera koje imamo jasno pokazuju da su ukrajinske snage prve započele granatiranje položaja u Donjecku. U poslednja 24 sata prekid vatre je prekršen 10.000 puta – rekao je Čurkin u petak na sednici Saveta bezbednosti.

Diplomata je istakao da je cilj ukrajinskog neonacističkog režima da podrije mirovni sporazum potpisan 15. februara 2015. u Minsku.

– Kijev je gladan krvi. Njima mir ne znači ništa – naveo je Čurkin.

[adsenseyu1]

O stravičnim napadima ukrajinskih neonacista svedoči i stanovnik Donjecka Mihail R., koji je teško ranjen u noći između četvrtka i petka dok je sedeo u svom automobilu. On je kazao da je ukrajinska vojska bez prestanka granatirala ceo grad.

Granate su pale pravo na parking na kojem su se nalazila vozila. Jedan vozač, koji je sedeo u kolima blizu mene, na mestu je ostao mrtav. Eksplozija je bila toliko jaka da me je izbacila iz auta. Još ne verujem da sam živ – kazao je Mihail.

[adsenseyu1]

On je dodao da su bombe pale i na jednu prodavnicu u blizini železničke stanice, kao i na nekoliko zgrada u stambenom delu Donjecka.

Varvarski napadi

Zbog krvoprolića na istoku Ukrajine u petak je reagovalo i rusko ministarstvo spoljnih poslova. Portparolka tog ministarstva Marija Zaharova ukrajinske vlasti je optužila za kršenje Ženevske konvencije.

Varvarstvo nema opravdanja. Ukrajinske snage su tokom noći između četvrtka i petka najjače do sada napale Donjeck. Žestoko su granatirale oblasti u kojima žive stari, žene i deca. To mora da bude kažnjeno – poručila je Zaharova.

[adsenseyu1]

Inače, novu ofanzivu na istoku Ukrajine naredio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko. To je najveća eskalacija nasilja u Ukrajini posle skoro dve godine primirja.

(Skandalozno.rs, Izvor: Informer.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KRVOPROLIĆE I MASAKR CIVILA U DONBASU: U toku je RATNI ZLOČIN I GENOCID nad Rusima na istoku Ukrajine! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.