KUBANSKA VAKCINA: Samo dva pacijenta u Srbiji dobijaju lek, koji im je produžio život!

Kuba

Foto: Dejan Babić/Privatna arhiva

Dejan Babić (47) iz Beograda primer je da kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks EGF” stvarno deluje. Već devet meseci, otkad prima cepivo, karcinom mu se ne širi i nema novih metastaza.

Međutim, pored Dejana još samo jedan pacijent u Srbiji prima ovu vakcinu. Kod ostalih pacijenata koji su bili uključeni u program (oko 30 obolelih), rak pluća je uznapredovao i oni su samim tim prestali da dobijaju vakcinu. Za nove pacijente “cimavaks” se neće nabavljati, a trenutna nestašica ovog kubanskog leka koja vlada biće uskoro završena. Za ova dva pacijenta država će obezbediti lek, kako bi oni već u oktobru mogli da prime narednu dozu.

[adsenseyu5]

Dejanu je rak pluća dijagnostikovan u januaru prošle godine i nakon operacije i hemioterapije zdravstveno stanje mu nije bilo dobro. Samoinicijativno je otišao u KBC Bežanijska kosa da bi se raspitao da li ima pravo na vakcinu sa Kube. Urađena mu je analiza krvi na faktor EGF (faktor rasta koji potpomaže da se maligne ćelije razmnožavaju). Na osnovu tih rezultata imao je više od 1.200 tih jedinica, pa su ga lekari stavili u program za kubansku vakcinu. Počeo je da je prima u decembru prošle godine.

– Posle šest meseci primene vakcine, urađen mi je ponovo faktor rasta. Doktor je rekao da bi bilo dobro da se faktor makar prepolovio, ali se ispostavilo da je on deset puta niži. Spustio se na 159. Doktor je rekao da je to odličan rezultat. Meni se od tada stanje ne menja, ne pogoršava, bolest se ne širi, nema novih metastaza, a metastaza na rebru se pretvorila u mrtvo tkivo. Vakcina je i napravljena da zaustavi rast i širenje tih ćelija raka – objašnjava Dejan.

Kaže da je malo uplašen ukoliko vakcina ne bude nabavljena, jer on sada živ potpuno normalno. Vozi kola, ide u šetnje sa šestogodišnjim sinom i trudi se da ne razmišlja o bolesti već da se bori.

Dejan je jedan od primera kako deluje kubanska vakcina. Dr Sanja Kostić, onkolog u KBC “Bežanijska kosa”, koja je uključena u primenu vakcine, objašnjava za “Blic” kakava su iskustva oni imali sa ovim lekom.

Niko neće znati kako će serija „IGRA PRESTOLA“ zaista završiti!

– Tačne rezultate ne možemo predstaviti, jer nije postojala kontrolna grupa pacijenata koja je primala hemioterapiju bez “cimavaksa”. Ipak, pacijenti koji su bili na kombinaciji hemioterapije i cimavaksa su u principu imali u većem broju slučajeva stabilizaciju bolesti ili smanjenje tumorskih promena na plućima. Pacijenti koji su tokom 2015. i 2016. godine počeli da dobijaju vakcinu, kod većine njih je došlo do pogoršanja bolesti – objašnjava dr Kostić.

Ono što nam je najbitnije, nastavlja ona, jeste da nije bilo neželjenih efekata prilikom primene same vakcine. Postojale su neke lokalne reakcije, koje su uobičajene kada se daju sve vakcine, a to je bol i otok na mestu uboda.

– Nakon početne faze, kada se primala vakcina u kombinaicji sa hemioterapijom, pacijenti koji su imali dobar odgovor, odnosno stabilizaciju bolesti i smanjenje tumorske mase, nastavili su sa primenom cimavaksa do sledeće kontrole. Cilj ovog vida lečenja jeste da se stabilizacija bolesti održi što je duže moguće – objašnjava dr Kostić.

[adsenseyu1]

Kubanska vakcina protiv raka pluća “cimavaks” nabavljena je u septembru 2015. godine za prvih 30 pacijenata, i to 1.680 jedinica, koje su za obolele bile besplatne. Ove količine trajale su do marta ove godine, kada su dodatne nabavljene od Bosne, koja je takođe za svoje pacijente obezbedila kubansku vakcinu.

Kandidati su bili oni ljudi kojima je karcinom lokalno uznapredovao i nije mogao da se operiše, kao i kod onih kod kojih su se razvile metastaze. Međutim, ova vakcina prvenstveno se davala osobama kod kojih je utvrđeno da tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje faktora rasta koji potpomaže da se maligne ćelije razmnožavaju. Samo kod ovih stanja imalo je smisla davati vakcinu, koja treba da aktivira imunitet pacijenta i uništi faktore kojima se produkuju maligne ćelije.

Njen cilj nije bio da izleči bolesnika koji ima rak pluća u poodmaklom stadijumu, već da on s bolešću može da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavlja napredovanje metastaza na druge organe.

(Skandalozno.rs/Izvor:Sonja Todorović,Blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KUBANSKA VAKCINA: Samo dva pacijenta u Srbiji dobijaju lek, koji im je produžio život!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.