Lavine na sve strane: SNEG zatrpao Austriju, ima poginulih i nestalih – VIDEO

Nevreme

Mećava – foto: printscreen YouTube

Snežna mećava koja je zahvatila Austriju tokom vikenda odnela je prve žrtve. U lavinama je poginulo troje ljudi, a mnogi se vode kao nestali.

Hiljade turista ostalo “zarobljeno” zbog obilnih snežnih padavina u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpama tokom vikenda.  Zbog visokih snežnih nanosa blokirani su mnogi putevi.

Dvoje poginulih su nemački turisti koje je lavina zatrpala u pokrajini Forarlberg. Treća potvrđena žrtva je 24-godišnja skijašica iz Švajcarske, koja je upala u procep dubok 20 metara van staze i poginula.

Snežni pokrivač je između 40 i 60 santimetara, a na planinama i do metar visine. Nadležne službe su u nedelju ujutro proglasile veliku opasnost od lavina, dižući stepen uzbune na 4, što je drugi najveći stepen opasnosti.

Sneg u mnogim delovima Austrije pada i danas što otežava napore spasilaca. I dalje preti velika opasnost od novih lavina, s obzirom na to da se novi sneg nije stabilizovao i stvrdnuo, upozoravaju stručnjaci, a prenose austrijski mediji.

https://twitter.com/stromberger1/status/1081943084706004995?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1081943084706004995&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fplaneta%2Faustrija%2F3185461%2Fbeli-pakao-lavine-zatrpale-austriju-poginulo-troje-turista-mnogo-nestalih-hiljade-zarobljeno-u-zimovalistima-najgore-tek-dolazi-video

Velika opasnost od lavina proglašena je u austrijskim pokrajinama Forarlberg, Tirol, Donja Austrija, Štajerska i Salcburg. U Salcburgu je u lavini nestao mladi par Austrijanaca, 23-godišnja devojka i njen partner (28). Za njima se traga od sinoć, u akciji su i planinska policija i spasilačke službe.

Kod mesta Bad Vigaun je lavina zatrpala deset osoba, ali su srećom svi spaseni. U Donjoj Austriji su, međutim nestala dvojica Austrijanaca koji su nestali u snežnoj oluji u okrugu Lilienfeld.

Dvojica prijatelja (54,58) su planinari, a akciju spasavanja prekidaju loše vremenske prilike.

Odsečena su brojna mesta u kojima se nalaze hiljade Austrijanaca i turista. Oko 12.000 turista bilo je zavejano u skijalištu Zalbah-Hinterglem do nedelje poslepodne kada su stručnjaci kontrolisanom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mesto.

Veliki problem je i što neki turisti ne poštuju upozorenja nadležnih službi. U Štajerskoj je grupa od 12 turista otišla u opasno područje i čak uklonila ograde koje su službe postavile na putu, pa se lavina sručila na njihova tri automobila. Gorska služba spašavanja ih je ipak izvukla iz lavine.

U nedelju je 14.000 domaćinstava ostalo bez struje, a u pokrajini Salzburg, kod mesta Pincgau, jedan voz je bio četiri sata zarobljen na pruzi zbog stabla koje je palo na šine zbog snežne oluje.

U vozu je bilo oko 300 putnika. Osim problema u saobraćaju snežne oluje su u Austriji dovele do nestanke struje. U Gornjoj Austriji je u nedjelju bez struje bilo oko 6.000 domaćinstava, a u Donjoj Austriji oko 8.000 porodica.

Prognoze za Austriju nisu dobre ni narednih dana. Meteorolozi najavljuju na severu zemlje do četvrtka još 70 do 100 centimetara snega.

(Skandalozno.rs, Izvor: index.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Lavine na sve strane: SNEG zatrpao Austriju, ima poginulih i nestalih – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.