LAVROV PORUČIO DAČIĆU: Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum

Rusija

Foto: tanjug

Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednosti UN, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov se u Banjaluci sastao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Lavrov je, kako se navodi u saopštenju kabineta srpskog šefa diplomatije, ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Dačić je informisao ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine i ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Dačić i Lavrov ocenili su da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju ocenivši da su ti odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva.

Pogledajte snimak bliskog vazdušnog susreta ruskog lovca i nepoznate bespilotne letelice – VIDEO

Lavov je preneo Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i da ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "LAVROV PORUČIO DAČIĆU: Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.