LICEMERNA IZJAVA STOLTENBERGA: Rusija prva država posle Drugog svetskog rata koja je otela teritoriju druge države

NATO

Jens Stoltenberg – foto: Tanjug/AP

Uprkos činjenici da se malo kome sviđaju trenutni odnosi između Zapada i Rusije, sankcije protiv Moskve pokazuju Rusiji da njene akcije neće ostati bez posledica, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg za CNBC. Pored toga, po rečima Stoltenberga, sankcije su igrale drugu ulogu: one sprečavaju Rusiju da ponovi svoju “agresiju” protiv drugih država.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO: Mislim da su potrebne sankcije. Čini mi se da niko ne voli trenutnu situaciju u kojoj su neophodne sankcije. Međutim, mora se uzeti u obzir činjenica da je Rusija kršila suverenitet i teritorijalni integritet susedne Ukrajine nezakonitim aneksiranjem dela ove zemlje – Krima – a zatim nastavila da destabilizuje istočnu Ukrajinu. Takav korak ne bi trebalo da ostane bez posledica. Ovakva rešenja imaju svoju cenu. Prema tome, verujem da su ekonomske sankcije važne jer pokazuju da kada se Rusija ponaša kao u Ukrajini, neće ostati bez posledica.

Da li ove posledice imaju neki odvraćajući efekat, ako – kako kažete – nastavljaju destabilizirati taj region? To znači da su sankcije u ovom pogledu neproduktivne.

Jens Stoltenberg: U krajnjoj meri, očigledno mi je, da nismo učinili ništa, smanjili bi prag za Rusiju za takve radnje protiv drugih država.

Tereza Mej: Moramo stvoriti mehanizam za brzo reagovanje protiv Rusije!

Smatram pravnilnim red na osnovu pravila, i smatram da je ispravno poštovati granice svih susednih zemalja. Stoga, kada se takav poredak ne poštuje, a granice se krše … Moramo se prisetiti da je ovo prvi slučaj od kraja Drugog svetskog rata, kada je jedna zemlja oduzela deo teritorije iz druge države, a to ne može ostati bez posledica. A ekonomske sankcije su najbolji način da se ove posledice realizuju.

(Skandalozno.rs/Izvor: Pravda)

Budite prvi sa komentarom na članku "LICEMERNA IZJAVA STOLTENBERGA: Rusija prva država posle Drugog svetskog rata koja je otela teritoriju druge države"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.