Litvanski poslanik traži – Oduzmite Kalinjingrad RUSIJI! Moskva uzvraća: Ne igrajte se VATROM!

Rusko ostrvo...

foto: Google map/screenshot

Poslanik litvanskog parlamenta Linas Balsis predlaže da se od Rusije oduzme Kalinjingradska oblast, dok Rusi upozoravaju “da se ne treba igrati” sa revizijom rezultata Drugog svetskog rata.

Litvanski portal “Baltnjuz” prenosi izjavu Balsisa da je “vreme Kalinjingrada završeno”, te da “Kalinjingradska oblast nije Rusiji data zauvek”.

[adsenseyu5]

– Rečeno je: Predajemo je administraciji SSSR-a sve dok u Evropi ne bude potpisan konačni dogovor – navodi litvanski poslanik.

Prema njegovim rečima, vraćanjem teritorije treba da se bave Litvanija ili EU, odnosno Viljnus ili Brisel.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da diskusije o revidiranju rezultata Drugog svetskog rata mogu da otvore “Pandorinu kutiju”.

Kalinjingradska oblast deo je Ruske Federacije od 1945. godine i u toj oblasti nalaze se značajni ruski vojni potencijali.

Ruski adut u centru Evrope

Ruska eksklava Kalinjingrad predstavlja pravu anomaliju, kako u političkom tako i u geografskom smislu. Odvojen od Rusije i pozicioniran na Baltičkom moru, ovaj region je u potpunosti okružen državama koje su članice NATO pakta.

Prve komšije su Poljska i Litvanija, a da ne pričamo o tome što je bliži Berlinu i Pragu nego Sankt Peterburgu i Moskvi.

[adsenseyu1]

Sve do 1945. godine, Kalinjingrad je bio poznat pod imenom Kenigsberg, kao prestonica nekadašnje Istočne Pruske. Nakon pobede saveznika u 2. svetskom ratu, dobija ime po Mihailu Ivanoviču Kalinjinu, jednog od čelnih ljudi SSSR-a.

Njegov spomenik još uvek ponosno stoji u centru grada, a pored se nalazi i bista Vladimira Iliča Lenjina.

(Skandalozno.rs, blic.rs, Izvor: Srna)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Litvanski poslanik traži – Oduzmite Kalinjingrad RUSIJI! Moskva uzvraća: Ne igrajte se VATROM!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.