Mađarski premijer: Radimo na tome da gas iz Turske ide preko Srbije, do Evrope!

"Hoćemo gasovod"

Mađarski premijer Viktor Orban založio se danas za preduzimanje dodatnih napora kako bi se osigurao transport gasa iz Turske preko Srbije do zemalja centralne Evrope, uključujući i Mađarsku.

„Moramo da radimo na tome kako bismo iz Turske preko Srbije dopremili gas do zemalja centralne Evrope i Mađarske“, rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Kako je objasnio, cilj takvih napora je da Mađarska osigura isporuke gasa posle 2019-2020. godine, pošto u svetlu obustave projekta za gasovod Južni tok, Rusija ne namerava da isporučuje gas Evropi preko Ukrajine krajem ove decenije, zbog čega će biti potrebne alternativne rute.

Orban je dodao da „Mađarsku zapravo blokiraju“ Rumunija i Hrvatska, jer te zemlje nisu završile potrebne gasne interkonektore.

„Rusija je odlučila da usmeri svoj gas preko Turske“, naveo je on i konstatovao da Mađarska nema drugog izbora.

Mađarski premijer se osvrnuo i na mađarsko-turska ekonomska postignuća, među kojima je otvaranje filijale Eksimbanke u Istanbulu, kao i na rekordan mađarski izvoz u Tursku, koji je prošle godine dostigao vrednost od dve milijarde dolara.

Sa druge strane, turski premijer Davutoglu je rekao da se odnosi između dve države ubrzano razvijaju, i da je zvanična Ankara spremna da pruži svu potrebnu podršku u energetskim isporukama centralnoj Evropi i Mađarskoj.

(Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Mađarski premijer: Radimo na tome da gas iz Turske ide preko Srbije, do Evrope!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.