Mađarska objasnila zašto je dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila u Srbiju

Let

foto-ilustracija: pixabay.com

Vlada Mađarske je navela da je dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila zato što su prevožena u civilnom, a ne u vojnom avionu, prenosi RTS.

Dodaje se da je ruski avion sa vozilima koja su namenjena Srbiji morao da prođe i kroz Slovačku i Poljsku.

Prethodno je Rumunija zabranila tranzit pozivajući se na embargo EU prema Rusiji.

Rusija je isporučila deset oklopnih vozila BRDM-2 Srbiji kargo avionom koji je prošao kroz mađarski vazdušni prostor, nakon što je Rumunija blokirala isporuku, piše portal Politiko.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gerdelj Guljaš, rekao je novinarima da je isporuka vazdušnim putem dozvoljena zato što nije reč o vojnom avionu nego o civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.

Naravno da smo bili obavešteni o ulasku civilnog aviona u mađarski vazdušni prostor, ali to je protokolarno obaveštenje koje se samo uzme k znanju“, naveo je Guljaš.

Kako je dodao, zbog geografskih razloga, ruski avion je morao da preleti i preko Poljske i Slovačke.

Politiko piše i da je portparol EU rekao da su u Briselu videli izveštaje i da je implementacija restriktivnih mera EU u odgovornosti država-članica.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije prethodno je u odgovoru na pitanje RTS-a navelo da nekoliko uslova mora biti ispunjeno za tranzit vojne opreme.

Navedeno je da je jedan od tih uslova da roba ne sme direktno ili indirektno služiti interesima entiteta i tela Ruske Federacije i da ne sme biti predodređena za upotrebu u Ruskoj Federaciji.

Nakon što su vozila BRDM-2 stigla u Srbiju, Ministarstvo odbrane je saopštilo da prilikom vazdušnog transporta nije bilo nikakvih prepreka i da je sva tehnika stigla sigurno i bezbedno uz poštovanje međunarodnih pravila.

(Skandalozno.rs, Izvor: RTS/Politiko)

Budite prvi sa komentarom na članku "Mađarska objasnila zašto je dozvolila tranzit ruskih oklopnih vozila u Srbiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.