Makedonija u plamenu: Snajperisti pucaju po policajcima, ranjeni na sve strane!

Ilustracija

Specijalne policijske snage “čiste teren”, pregledaju kuće i strahuje se da ima još nastradalih policajaca koji su pogođeni jutros iz snajpera.

U Kumanovu, na severu Makedonije, nastavljeni su okršaji između pripadnika MUP i terorista a u jutrošnjim sukobima povređena su još 3 policajca.

Rejon Kumanova, kako se navodi, nadleću helikopteri i bespilotne letilice, a očevici tvrde da iz tog pravca još može videti gust i crni dim.

Na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce između Srbije i Makedonije nema nikakvih zastoja, nema kolona vozila, a prelaz je sasvim prohodan.

Tri policajca povređena su jutros u Kumanovu, gde i još traje sukob makedonske policije sa teroristima, javljaju makedonski mediji.  Policija proverava svaku kuću u Divljem naselju.

Noćas je u Urgentnom centru u Skoplju još jedan pripadnik MUP podlegao povredama, prenosi portal Mkd.mk. Ovim se broj poginulih policajaca povećao na šest.

Policijska akcija u Kumanovu i dalje traje.

Vlada Makedonije donela je, na vanrednoj sednici, odluku da nedelja i ponedeljak, 10. i 11. maj, budu Dani žalosti, zbog pogibije pripadnika bezbednosnih snaga u policijskoj akciji otkrivanja i razbijanja naoružane terorističke grupe u Kumanovu.

[adsenseyu1]

Zbog Dana žalosti, zastave Makedonije biće spuštene na polja koplja, prenela je agencija MIA.Agencija za audio i audiovizuelne usluge, izdaće medijima nalog o sadržini programa koji će emitovati.

Pet policajaca je poginulo u Kumanovu, više od 30 je povređeno, broj poginulih civila još nije poznat, rekla je ministarka policije Gordana Jankulovska.

„Žrtava na strani terorista ima, ali ne znamo njihov tačan broj“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Trojica poginulih su identifikovana, dok imena preostale dvojice poginulih policajaca nisu još saopštena jer, kako je objasnila, u toku je kontakt sa njihovim porodicama.

makedonija kumanovo pucnjava foto ap

„Oni su se borili u terororisčkoj akciji koja nažalost i dalje traje na terenu dok i poslednji terorista ne bude neutralizovan“, rekla je Jankulovska i podsetila da je policijska akcija počela u subotu rano ujutru protiv grupe koja je imala za cilj napad na državne institucije.

Koliko je grupa bila opasna pokazuje i to što su, kako je kazala, čitavih 16 sati pružali otpor.

„Otpor većeg dela grupe je slomljen posle 18 časova i veliki broj njih se predao“, rekla je Jankulovska, ali je istakla da je deo terorista nastavio da pruža otpor.

[adsenseyu1]

Prema njenim rečima, situacija na terenu je veoma rizična, na šta ukazuje i to da je u poslednjih sat vremena povređena još šetorica pripadnika policije. Na pitanja novinara, Jankulovska je odgovorila da je u grupi bilo i makedonskih državljana, kao i državljana jedne susedne zemlje, ali nije rekla koje.Ona je dodala i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima informaciju koliko je dugo grupa bila u Makedoniji, ali da u ovom trenutku to neće izneti u javnost.

Jankulovska je rekla i da ne može da iznese detalje o političkim ciljevima grupe, kao ni da li su njeni pripadnici imali uniforme ili neka obeležja.Upitana o eventualnoj povezanosti ovih sukoba s političkom situacijom u Makedoniji i tri meseca dugom kampanjom nelegalnog prisluškivanja razgovora zvaničnika vlade, ministarka je odgovorila da su događaji u Kumanovu previše ozbiljni da bi bili zloupotrebljeni za političke poene.

„Pozivam sve političke faktore da shvate situaciju i uzdrže se od dodatnih provokacija koje mogu da dovedu do daljih eskalacija“, poručila je Jankulovska.

Jankulovska je, takođe, odbacila spekulacije medija da se makedonska policija povukla s nekih granica ili strateških pozicija.

U međuvremenu, skopska Alsat TV prenela je da je uništena i poslednja grupa od devet terorista od kojih su se četvorica predala policiji, četvorica poginula, a jedan izvršio samoubistvo.

(RTS, Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Makedonija u plamenu: Snajperisti pucaju po policajcima, ranjeni na sve strane!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.