Makedonske snage povratile karaulu, u toku potera za teroristima! – VIDEO

Ilustracija

Četrdeset naoružanih osoba sa oznakama UČK, koji su ušli sa Kosova, zauzelo je policijsku stanicu u selu Gošince, graničnom mestu u opštini Lipkovo, javili su makedonski mediji.

Teroristički napad na policijsku stanicu Gošinci, opština Lipkovo, dogodio se rano jutros u 2.30 sati, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

Kako javlja Radio Televizija Crne Gore portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski potvrdio je da je policija zauzela karaulu u selu Gošince, opština Lipkovo, u kojoj je rano jutros izvršen državni teroristički napad. Iznad mesta napada lete helikopteri, a kolona oklopnih vozila snaga bezbednosti je na licu mesta.

[adsenseyu4]

Teroristička grupa iz Gnjilana sa Kosova odgovorna je za napad na policijsku stanicu, prenela je TV Sitel. Televiozija je saopštila da je u napadu učestvovao Dževair Ademi, izvesni Faruh i njegov brat Kadri Bajrami iz sela Žegri. Reč je osobama dobro poznatim policiji, koji su osumnjičeni za krijumčarenje i druge zločine.

Foto: AP Foto: AP

Situacija u Lipkovu, nekoliko kilometara od zauzete policijske stanice je mirno. Veliki broj policajaca, naoružan oklopnim transporterima se nalazi u opštini. Zasad nema nagoveštaja o mogućoj intervenciji.

Foto: AP Foto: AP

DUI, partija Alija Ahmetija, nekadašnjeg lidera UČK u Makedoniji, osudila događaje u Gošincima, navodeći da takav razvoj situacije ne odgovara interesima Albanaca.

Karaulu Gošince nadleću bespilotne letelice i helikopteri koji proveravaju da li se naoružana grupa od 40 terorista i dalje nalazi na makedonskoj teritoriji. Patrole u potrazi za teroristima koriste neobeležena civilna vozila, javljaju makedonski mediji, dok meštani Lipkova tvrde da je policija kod brane postavila nekoliko oklopnih vozila.

– Naoružana grupa sa Kosova napala je policijsku stanicu u kojoj su bila četvorica službenika na dežurstvu. Razoružali su ih i obratili im se na albanskom jeziku sa prevodiocem, rečima da žele svoju državu i da ne žele nikakve “ohridske dogovore”. Policija preduzima sve potrebne mere i u toku su istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti – rekao je za portal Kurira portparol MUP Makedonije Ivo Kotevski.

[adsenseyu1]

S druge strane, portal Kurira od svojih izvora iz Makedonije saznaje, da je teroristička grupa posle puštanja policajaca navodno napustila karaulu, ali još nema podataka da li se grupa nalazi u blizini karaule. Naime, makedonske snage bezbednosti intenzivno pretražuju teren, a proverava se i da li je okoline karaule Gošince možda minirana.

Osobe koje su nosile maskirne uniforme UČK od zarobljenih policajaca oduzele su oružje, mobilne telefone i radio-vezu, trojicu su vezali, snimali kamerama i fizički maltretirali, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije. Pritom, rekli su policajcima da im “neće pomoći ni Gruevski, ni Ahmeti”.

Policajci sa karaule Gošinci su posle pola sata od zauzimanja pušteni da pešice napuste objekat, a po njihovim rečima dugo se čula rafalna paljba terorističke grupe.

Potsetimo kratkotrajni rat u Makedoniji započeo je gerilskom aktivnošću albanske separatističke grupe “Oslobodilačka nacionalna armija” ONA početkom 2001. godine. Sukobi su završili Ohridskim sporazumom kojim je dogovoren prekid vatre i razoružavanje gerilaca koje su obavile snage NATO-a.

Prvi sukobi počinju oko sela Tanuševaca, blizu granice sa Kosovom (Srbijom), preko koje se  teroristi ubacuju u Makedoniju i počinju prvi napadi na makedonsku policiju. Kada snage KFOR-a ulaze u to selo albanski teroristi se povlače južnije, prema Tetovu. Približavaju se tom gradu i počinju da granatiraju njegove periferne delove. Tada makedonska policija reaguje oštro i razbija snage koje su opkolile Tetovo.

Inače selo Gošince nalazi se nedaleko od Tanuševaca, gde je početkom 2001. godine počela pobuna Albanaca.

Karaula Gošince nekoliko puta je poslednjih godina gađana iz minobacača.

Albanski mediji citiraju nekadašnjeg komandanta UČK za Lipkovo, Abedina Zumberija, koji tvrdi da tamošnji Albanci “nisu zainteresovani za novi konflikt”, već da je oružana kriza u Gošincima “proizvod vlade u Skoplju”.

Još uvek je nejasno koja se grupa krije iza simbola UČK, ali je ova organizacija u protekla dva meseca preuzela odgovornost za dva bombaška napada na zgrade vlade u Skoplju u kojima nije bilo žrtava, a pričinjena je samo neznatna materijalna šteta.

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "Makedonske snage povratile karaulu, u toku potera za teroristima! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.