MEĐUNARODNI EKSPERT: Ma kakva vojska Kosova, gde su im tenkovi, bombarderi..

zastava

foto: Tanjug

Nekadašnji šef ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu, Andrea Lorenco Kapuzela smatra da je pitanje kosovske vojske lingvističko, odnosno semantičko, jer kao on tvrdi, Kosovo sada nema vojsku, niti će je dobiti 14. decembra.

„Koliko tenkova oni imaju? Da li imaju vazduhoplovne snage? Da li imaju bombardere, da li imaju rakete? Koliko ja znam ne. Ako se to usvoji 14. decembra oni će reći svojim građanima – mi imamo vojsku, ali to su samo reči“, kaže Kapuzelo.

On istovremeno upozorava da će Albanci ako formiraju vojsku prekršiti svoj ustav, a tako i jedan važan element koji je garant za srpsku zajednicu na Kosovo, a to je veto na promene kosovskog ustava na bilo šta što bi moglo da ugrozi srpske interese na Kosovu.

„Mislim da će se međunarodna zajednica založiti za ovo i da neće dopustiti kršenje garancija date Srbima na Kosovu. Mislim da EU i međunarodna zajednica neće dozvoliti da Kosovo prekrši sopstvene ustav na tako važnom pitanju“, zaključuje on.

Kapuzela istovremeno ne očekuje ni brzo rešenje kosovskog problema i to dovodi u direktnu vezu sa činjenicom da su, kako kaže, evropske integracije sve dalje i neizvesnije, a to je, smatra, i razlog zbog koga Priština nema šta da ponudi Beogradu u zamenu za priznanja nezavisnosti.

Ruski admirali ocenili vojne mogućnosti Amerike u Crnom i Baltičkom moru

„Ne vidim da je ovo povoljan trenutak za postizanje sporazuma, iako neke strane to sada forsiraju. Jedinu promenu koju sada uočavam u odnosu na period pre 5-10 godina je da Kosovo ima znatno manju političku podršku od strane Zapada„, ističe bivši evropski predstavnik na Kosovu.

On kaže da Zapad sada nema razloga da se pretvara da je Kosovo uspešna priča, i da takav stav može voditi ka smanjenju pregovaračke pozicije Kosovo sa Srbijom.

„Mislim da je dobro što aktuelni predlozi kao što je razmena teritorija ili razgraničenje nisu otišli previše daleko, jer sam ja skeptičan na ove planove“, kaže Kapuzela .

On istovremeno ocenjuje da se na primeru povećanja taksi za srpsku robu pokazuje da EU pokušava da ostane medijator, neutralan igrač u pregovorima između Kosovo i Srbija.

„Videćemo da li će takav rezultat dovesti do rezultate“, kaže Kapuzela koji potez Prištine o povećanju taksi vidi kao odgovor na rezultate glasanja u Interpolu.

„Mislim da je glasanje u Interpolu bio poslednja epizoda u dugoročnim frustracijama na Kosovu. Neučlanjenja Kosova u Interpol, Unesko, pa čak i povlačenja priznanja od strane nekoliko država je sve vodilo u ovom smeru“, pojašnjava on.

Ističe da su ove mere Prištine veoma pogrešne i da one zapravo štete Kosovu i njihovim građanima i kaže da ne misli da EU u ovom slučaju nema moć, odnosno da je pitanje – postoji li jedinstvo EU oko ovog problema.

„Ako je EU spremna da zauzme jedinstven stav, ona može da postigne rezultat“, smatra on, ali skreće pažnju da zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova nisu zainteresovane za rešenje problema, jer tu odluku smatraju unutrašnjim pitanjem Prištine.

Na pitanje da je povlačenje taksi u direktonoj vezi sa zahtevom Prištine za viznu liberalizaciju, Kapuzela, objašnjava da EU nije obećala viznu liberalizaciju za Kosovo sa konretnim datumom.

Kim Džong-un prevario Ameriku: Satelitski snimci otkrili novu raketnu bazu u Severnoj Koreji – VIDEO

„Datumi su saopštavali samo političari na Kosovu koji osećaju pritisak svojih građana i društva po ovom pitanju. Ovo je možda najvažnije političko pitanje koje stavlja u nepovoljan položaj kosovske političare između njihovih građana i Brisela koji je skeptičan ili odbija da omogući viznu liberalizaciju iz brojnih razloga“,ocenjuje on.

Međutim, Kapuzela smatra da bi bilo dobro da se vizna liberalizacija iskorist kao uslov kosovskim političarima da povećaju odgovornost za ono što se dešava na Kosovu

(Skandalozno.rs/Izvor: Novosti)

Budite prvi sa komentarom na članku "MEĐUNARODNI EKSPERT: Ma kakva vojska Kosova, gde su im tenkovi, bombarderi.."

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.