Medvedev naredio: Formirajte radnu grupu za integraciju Rusije i Belorusije u saveznu državu

Saradnja

Putin i Lukašenko – foto: Tanjug/AP

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio je u petak da se formira radna grupa Rusije i Belorusije za integraciju, u kojoj će biti predstavnici svih ruskih resora na čelu s ministrom za ekonomski razvoj Maksimom Oreškinom.

„Dogovorili smo se da formiramo radnu grupu. Potpisao sam naredbu. Na njenom čelu će s naše strane biti Oreškin. U grupi će biti predstavnici svih resora, ne samo vladinih, nego i Državne dume, Saveta Federacije, Privredne komore“, rekao je Medvedev novinarima.

U utorak su se u Moskvi sastali predstavnici Rusije i Belorusije, Vladimir PutinAleksandar Lukašenko, koji su razgovarali, pored ostalog, o cenama energenata i predstojećim izmenama u ruskom poreskom zakonodavstvu.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je danas da će novi sastanak Putina i Lukašenka biti održan 29. decembra u Moskvi.

Belorusija insistira na kompenzaciji negativnih posledica od poreskog manevra u naftnom sektoru koji će Rusija realizovati u periodu od 2019. do 2024. godine. Minsk procenjuje da će u periodu od šest godina izgubiti ukupno 11 milijardi dolara, a da će manjak u budžetu u narednoj godini biti oko 300 miliona dolara.

Ruska vvlada povezuje tu temu s produbljivanjem integracije dveju zemalja, saopštavajući da njen sadašnji nivo ne daje osnove za subvencije beloruske naftno-prerađivačke industrije.

Medvedev je 13. decembra saopštio da je Rusija spremna da realizuje sve tačke Sporazuma o stvaranju Savezne države Rusije i Belorusije iz 1999. godine, uključujući formiranje jedinstvenog centra za emisiju novca, jedinstvene carinske službe, suda, privredne komore.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Medvedev naredio: Formirajte radnu grupu za integraciju Rusije i Belorusije u saveznu državu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.