Menjaju se novčanice EVRA: Evo šta će biti sa starim

VIP ili ne?

foto: pixabay.com

Stare novčanice od 100 i 200 evra ostaju u opticaju i nakon maja 2019, kada startuju nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka.

Advertisement

U Narodnoj banci Srbije su rekli da nema potrebe da se novčanice evra prve serije menjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novčanice ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.

ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti niti će izgubiti vrednost zbog uvođenja novih.

Kad je reč o uvođenju novih novčanica, kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom da su donekle promenjene dimanzije novčanica od 100 i 200 evra – smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 evra.

Na novčanicama su poboljšane bezbednosne karakteristike, piše Blic, a to znači da je otežano falsifikovanje.

U NBS još objašnjavaju da su novčanice od 100 i 200 evra poslednje u nizu koje čine seriju “Evropa“, jer su već u opticaju one od pet, 10, 20 i 50 evra, dok se nova novčanica od 500 evra neće štampati.

Advertisement

Sve novčanice nove serije imaju unapređeni dizajn i elemente zaštite u odnosu na novčanice prve, “A” serije, koje će i dalje biti paralelno u opticaju, bez vremenskog ograničenja njihove važnosti, navode u NBS.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Menjaju se novčanice EVRA: Evo šta će biti sa starim"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.