Meteoalarm izdao crveno upozorenje: Obilne snežne padavine prete regionu!

zavejani-putevi

Kako je i najavljeno, obilan sneg već pada širom Hrvatske, zimske službe rade punom parom, a u planinskim predelima zapadnih krajeva očekuje se stvaranje i znatnijeg snežnog pokrivača, uz jačanje vetra.

Susnežice i snega, prema najavi meteorologa, može biti i na severnom Jadranu, dok će obilnije kiše, ponegde uz izraženije pljuskove s grmljavinom, biti pre svega u Dalmaciji, javljaju lokalni mediji.

Juče je Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za karlovačko i gospićko područje, dok narandžasto važi za zagrebačko i dubrovačko područje, Međimurje, Zagorje, Istru, Kvarner i severnu Dalmaciju.

Prema Meteoalarmu, na gospićkom području danas se očekuje više od 50 centimetra snega, kao i veoma jak severoistočni vetar.

Na karlovačkom području se, takodje, očekuje obilan sneg, na moru jak jugo uz obilnu kišu i jače grmljavinsko nevreme.

Crveno upozorenje Meteoalarma podrazumeva snažne i opasne vremenske nepogode koje uzrokuju veliku štetu na velikom području i predstavljaju opasnost po život.

[adsenseyu1]

Narandžasto upozorenje, pak, podrazumeva neuobičajene vremenske prilike, pa su šteta i, čak, ljudske žrtve moguće.

Nadležne službe savetuju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informišu o stanju i prohodnosti puteva i, ukoliko je moguće, da odlože putovanja.

Smirivanje vremena i prestanak padavina u Hrvatskoj očekuje se u nedelju.

I u susednoj Bosni i Hercegovini se u narednih dana očekuju veće padavine, uglavnom u Hercegovini i te severozapadnom delu Bosne, dok će i u Crnoj Gori, prema najavma meteorologa, snega i susnezice biti na severu zemlje i u višim planinskim predelima.

Kada je u pitanju Slovenija, snežna mećava se očekuje od danas, usled čega je u zemlji proglašen narandžasti stepen opasnosti od vremenskih nepogoda, u nekim delovima i crveni, i najavljena ograničenja u saobraćaju.

Stručnjaci najavljaju da će u većem delu Slovenije u proseku pasti više od 40 centimetara snega, a u nekim delovima zemlje i preko 70 – posebno na severoistoku, oko Maribora i južnim krajevima na području Novog Mesta, dok se u primorju očekuju i veoma jaki udari vetra.

Službe civilne zaštite u gradovima preporučile su građanima da idućih dana umesto ličnih vozila koriste javni prevoz, a starije građane pozvale su da ne izlaze iz stanova bez potrebe.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Meteoalarm izdao crveno upozorenje: Obilne snežne padavine prete regionu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.