Meteorolozi najavljuju pakleni avgust u Srbiji: Temperatura će ići preko 40 stepeni?!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Srbiju do kraja leta očekuje još nekoliko tropskih talasa vrućina, predviđaju meteorolozi! Početkom sledeće nedelje i krajem meseca slede dva vrela perioda, kada će temperature prelaziti 34 stepena, a avgust će biti još vreliji!

Sredinom narednog meseca živa u termometru mogla bi da ode iznad 40. podeoka, što se još nije dogodilo ovog leta.

Što je najvažnije, sve do polovine avgusta u Srbiji gotovo uopšte neće biti kišnih dana, pa su nove poplave i olujna nevremena gotovo isključeni.

Skok temperature

Meteorolog “Weather2UmbrellaĐorđe Đurić naglašava za “Informer” da već od sredine ove nedelje kreće pravo letnje vreme, koje će nam doneti i temperature iznad 30. podeoka.

– Od danas pa sve do vikenda živa u termometru će rasti i vreme će biti sve toplije. Uglavnom će biti veoma sunčano i suvo vreme, a kratkotrajni pljuskovi mogući su samo u četvrtak po podne, i to pre svega u Vojvodini. U četvrtak dolazi do formiranja još toplije vazdušne mase, pa će temperatura dostići i 30. podelak, i takvo vreme će se zadržati i u danima vikenda – ističe Đurić i dodaje:

Vremenska prognoza za narednih šest dana:

četvrtak        14 – 28 stepeni
petak              15 – 29 stepeni
subota           16 – 30 stepeni
nedelja          15 – 31 stepen
ponedeljak  17 – 33 stepena
utorak           19 – 34 stepena

– Međutim, već od sledeće nedelje sledi serija pravih vrelih letnjih dana i noći, a živa će ići i do 34. stepena. I to možemo da nazovemo mini tropskim talasom, ako ga uporedimo sa prethodnim merenjima i kišnim danima koji su iza nas. Zatim, oko 25. jula, sledi period predaha, temperature će pasti ispod 30 stepeni, ali će to, da ga tako nazovemo, zahlađenje, veoma kratko trajati. Jer već u poslednjim danima jula očekuje nas još jedan tropski talas – ističe naš sagovornik i dodaje:

– Očekuje se da će tada temperatura ići i do 35 stepeni. Ovaj tropski talas trajaće najmanje četiri do pet dana, što znači da će se preneti i u prve dane avgusta. Važno je napomenuti i da je pred nama veoma suv period, kada gotovo uopšte neće biti kiše, pa su isključene mogućnosti poplava i olujnih nevremena, koji su nam doneli mnogo problema tokom juna i prve polovine jula.

Pakleni avgust

Sa njim je saglasan i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj. On dodaje da će avgust biti još topliji od jula.

– Već početkom naredne sedmice dolazi do značajnog skoka temperature. Tada se očekuje da će srednja mesečna merenja biti za oko dva stepena više od granica normale. Međutim, to nije ništa spram vremena koje nas očekuje u avgustu.

Jer sredinom sledećeg meseca možemo da očekujemo još jedan veoma topli talas i nekoliko dana tokom kojih će živa u termometru prelaziti 40 stepeni, što se još nije dogodilo ovog leta – kaže Sovilj.

(Skandalozno.rs, Izvor: espreso.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Meteorolozi najavljuju pakleni avgust u Srbiji: Temperatura će ići preko 40 stepeni?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.