MILO ĐUKANOVIĆ O “VELIKOJ ALBANIJI” I PRIJATELJIMA U TIRANI I PRIŠTINI

Crna Gora

Foto: AP

Predsednik najuticajnije vladajuće DPS u Crnoj Gori Milo Đukanović je komentarisao ideju “velike Albanije” i ocenio da će opasnost od velikodržavnih projekata rasti u meri u kojoj se bude zatvarala evropska perspektiva, ali da, kako je kazao, i “Albanija i Kosovo veruju u superiornost evropske i evroatlantske integracije”.

– Direktno proporcionalno će rasti opasnost od velikodržavnih ideja, uključujući i veliku Alabaniju, u meri u kojoj se bude zatvarala perspektiva evropske integracije. Vrlo otvoreno i vrlo prijateljski razgovaram i sa rukovodstvom u Tirani i u Prištini…. Ubeđen sam da i Tirana i Priština apsolutno veruju u superiornost ideje evropske i evroatlantske integracije. Zato mislim da treba dodatno potencirati blizinu evropske perspektive za sva društva Zapadnog Balkana, jer će to samo po sebi obesmišljavati velikodržavne projekte – kazao je Đukanović u intervjuu za ORF.

On smatra da je Zapadni Balkan deo evropske kulture i tome je uzalud prkositi.

– Ako bi pitali jedan značajan deo crnogorske javnosti, rekli bi da Crna Gora ne treba da bude u NATO, i to bi obrazložili, bilo našim tradicionalnim vezama sa Srbijom i Rusijom, bilo bombardovanjem koji je NATO imao prema SRJ zahvaljujući pogubnoj politici Slobodana Miloševića – naveo je Đukanović, koji je duže od dve decenije naizmenično bio premijer i predsednik Crne Gore.

[adsenseyu5]

Ali, dodao je, šta god od tih argumenata upotrebili, bilo bi pogrešno, zbog toga što je jedino neupitno, da su i Crna Gora i druga društva Zapadnog Balkana, sastavni deo evropske kulture i da ne vredi prkositi da ne pripadate onome čemu geografski, istorijski, civilizacijski pripadate.

– Zato mislim da je sada veoma važna uloga koju imaju proevropske vlade na Zapadnom Balkanu i zato je jako važno da napori tih vlada budu podržani upravo od NATO i EU – poručio je Milo.

Govoreći o članstvu Crne Gore u NATO, on je rekao da je to dobra poruka i drugim državama regiona da budu istrajne, da dobro i pametno odgovore na poruke koje, kako je rekao, dobijamo i iz NATO i EU, da su vrata otvorena, da kroz ta vrata, kroz realizaciju reformi treba proći, Balkan pridružiti savremenoj evropskoj civilizaciji i na taj način stvoriti pretpostavku za ubrzaniji ekonomski i demokratski razvoj i pouzdaniju stabilnost evropskog kontinenta, prenele su podgoričke Dnevne novine.

LAŽNE VESTI? Evo kako CNN režira proteste (VIDEO)

(Skandalozno.rs/Blic.rs/Izvor:Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "MILO ĐUKANOVIĆ O “VELIKOJ ALBANIJI” I PRIJATELJIMA U TIRANI I PRIŠTINI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.