MILORAD DODIK: Naš osnov je Ustav BiH, koji je sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma

Intervju

Milorad Dodik – foto: Tanjug

U Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o članstvu u NATO-u, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prilikom prijema novog ambasadora SAD u toj državi, Erika Džordža Nelsona.

„Što se tiče NATO-a, mi smo opredeljeni za saradnju i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, ali vam želim reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od Evropske unije, gde postoji konsenzus. Imaćemo vremena da objasnimo sva pitanja“, rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

On je istakao da ceni ulogu i položaj SAD u vreme zaustavljanja rata i nakon rata, u stabilizaciji mira u BiH.

Dodik je podsetio da se u BiH od 1995. godine održava mir i da je to velika tekovina ovih naroda, te napomenuo da i dalje ima otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH.

„Naš osnov je Ustav BiH, koji je sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u čijem kreiranju je pomogla vaša država“, rekao je Dodik, obraćajući se Nelsonu.

On je iskoristio priliku da komentariše prisustvo visokog predstavnika, preneo je Tanjug.

PREOKRET: Italija će ponovo razmatrati odluku o priznanju nezavisnosti Kosova?

„Ovde se visoki predstavnik predugo zadržao, i nadam se da ćemo to što pre korigovati tako da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredeljeni ka evropskim integracijama. Danas je Vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik EU. Očekujemo da će i ostali nivoi vlasti to uraditi, čime se stvaraju uslovi da to predamo Briselu“, rekao je Dodik.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "MILORAD DODIK: Naš osnov je Ustav BiH, koji je sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.