MILORAD DODIK: Srpska podržava Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiju

Intervju

Milorad Dodik – foto: Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Srpska i Srbija 4. avgusta u Bačkoj Palanci obeležiti 23 godina od progona srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja”.

Dodik je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, istakao da je to velika stvar za srpski narod.

Dodik je istakao da je Vučića upoznao o pretnjama ratom koje je uputio nekadašnji ratni komandant Armije BiH iz Srebrenice Naser Orić, za koje je naveo da su uznemiravajuće za srpski narod, ali i da su institucije Srpske spremne da daju odgovor.

Advertisement

Predsednik Srpske je zahvalio Vučiću za veoma jasan stav da Srbija više neće dozvoliti nikakve “Oluje”.

Dodik je napomenuo da Srpska podržava Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiju.

Predsednik Srbije rekao je da je sa predsednikom Republike Srpske razgovarao o infrastrukturnim pitanjima, povezivanju Republike Srpske i Srbije i Srbije i BiH.

“Srbija hoće da što pre poveže svoju teritoriju sa teritorijom Republike Srpske i BiH”, istakao je Vučić.

On je istakao da je na sastanku bilo reči o načinu obeležavanja stotinu godina od pobede u Prvim svetskom ratu, te da je dogovoreno formiranje radne grupe.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o zajedničkim predmetima koje će izučavati deca u školama Srpskoj i Srbiji.

“Veoma sam zadovoljan što imamo ovakvu vrstu veoma dobre komunikacije, razmene stavova i mišljenja”, istakao je Vučić, te dodao da je Dodika informisao o svemu što se dešava sada u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Najvažniji autoput koji bi povezao Banjaluku i Beograd

Dodik je izjavio da je integralni autoput koji bi povezao Banjaluku i Beograd najznačajniji infrastrukturni projekat koji žele da izgrade Srpska i Srbija.

Teoretičari zavere otkrivaju: Ovo nije Melanija Tramp, već njena dvojnica!? – FOTO

“Na tome radimo. Ostaje da se dogovori dodirna tačka na Savi ili Drini i da u tom pogledu nastavimo operativno da radimo. Potpuno sam uveren u sigurnost izvođenja ovog projekta. To je veoma važno i nema samo komunikacijski značaj”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je napomenuo da Srpska, kada je reč o auto-putu koji se dovodi u vezu sa sredstvima Turske od Sarajeva, ostaje privržena pravcu preko Višegrada.

“Naš prioritet na tom pravcu ostaje Višegrad-Istočno Sarajevo. Planiramo i preduzimamo sve mere kroz prostorni plan da se ta trasa obezbedi”, naveo je Dodik.

Advertisement

Predsednik Srpske je izrazio zadovoljstvo sastancima koje ima sa predsednikom Srbije u kontinuitetu i što je na dnevnom redu ukupna saradnja, koja je sveobuhvatna i tiče se pitanja odnosa iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

Dodik je naglasio da je mnogo projekata urađeno, ali i da se radi, te napomenuo da je finansijska pomoć Srbije Republici Srpskoj u proteklom periodu omogućila da u gotovo svim opštinama imaju neku aktivnosti, kao i u srpskim opštinama u Federaciji BiH.

On je dodao da je tim novcem pružena pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi na prostoru FBiH, da se grade vrtići, te rešavaju mnogi komunalni infrastrukturni problemi.

“Da nije bilo te pomoći Srbije pitanje je kada bi ta pitanja mogli da rešimo”, istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo i da u poslednjih pet-šest godina Srpska i Srbija zajedno obeležavaju važne događaje, te je najavio da će 4. avgusta u Bačkoj Palanci obeležiti 23 godina od progona srpskog naroda u hrvatskoj vojnoj akciji “Oluja.

“To je velika stvar za naš narod. Mi to doživljavamo ne samo kao obeležavanje i manifestaciju povodom pojedinog događaja nego pitanje našeg integriteta, naše ukupne uvezanosti”, rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo i što će zajednički biti organizovana manifestacija povodom završetka Velikog rata, koja bi se održala i u Banjaluci i u Beogradu.

Šef američkih obaveštajaca upozorava: „Ponovo se pale crvene lampice!“

Dodik je napomenuo da je srpska vojska ušla u Banjaluku i oslobodila je na kraju Velikog rata.

“To govori o istorijskoj težnji stalne borbe za slobodu koju su Srbi darivali i drugim narodima, koji su bili na strani poraženih koalicija u Velikom, a poslije i u Drugom svetskom ratu. Ali, to govori i o našoj velikodušnosti, a i političkoj i nacionalnoj naivnosti koju ne smemo sada sebi priuštiti. Ova generacija mora da manifestuje jasan nacionalni i državni program u vezi sa srpskim narodom”, zaključio je Dodik.

Podrška Srbiji u razgovorima u vezi sa Kosmetom

Dodik je poručio da Srpska podržava Srbiju u svim razgovorima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

“Mi razumemo, imajući u vidu da smo bili u sličnim procesima. Veoma je važno primetiti i ljudi u Srbiji moraju da primete koliko je snažno dostignuće vezano za Zajednicu srpskih opština na Kosovu”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu poslije sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu da se izbegava implementacija sporazuma o Zajednici srpskih opština, to govori o važnosti za srpski narod u tim opštinama.

Advertisement

Dodik je napomenuo da je to dostignuće koje je postignuto u dogovorima koje je vodio Vučić.

“Mi znamo kako to ide, za razliku od nekih i u Republici Srpskoj i ovde, u Srbiji, koji to samo posmatraju sa stanovišta teoretskog pristupa, nikada nisu bili izloženi operativnim razgovorima i dogovorima koji su uvek teški i veoma složeni”, napomenuo je Dodik.

On je istakao da je, s druge strane, Republika Srpska trajno opredeljena za politike u vezi sa povezivanjem pitanja Kosova i Srpske.

Dodik je poručio da srpski narod, koji dominantno živi u Republici Srpskoj, ima pravo na potpunu autonomiju i što veći stepen povezanosti sa Srbijom na svim poljima.

“To podrazumeva saradnju koju ostvarujemo i onu koju ćemo kreirati u budućnosti. Mi ne želimo da tamo ugrozimo mir, niti o tome razgovaramo ovde. Mi samo želimo da ojačamo naše veze onako kako je to u civilizovanim narodima i državama dozvoljeno”, napomenuo je Dodik.

On je objasnio da mu je veoma jasna pozicija Srbije u vezi sa Dejtonskim sporazumom i podrške celovitosti BiH, što smatra veoma korektnim pristupom.

“To nam olakšava da možemo da vodimo naše politike na način poštovanja Dejtonskog sporazuma”, dodao je Dodik, ali je ukazao da se vremena menjaju i da nisu ista kao pre 20 godina.

Jedva ga smirili: Hrvatski reprezentativac Domagoj Vida pobesneo nakon što je sudija odsvirao kraj!

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je legitimisala sve svoje interese i odbranu svojih osnovnih prava u vezi za Dejtonski sporazum i ustav.

“Mnoga od njih su prekršena i ta prekršena moraju da budu revidirana u budućnosti. O tome ću predsednika Vučića informisati na nekom od naših sledećih sastanaka”, zaključio je Dodik.

(Skandalozno.rs/Izvor: Srna)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "MILORAD DODIK: Srpska podržava Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.