Ministar STEFANOVIĆ: Srbija dobija satelitski SISTEM za osmatranje

Ministar unutrašnjih poslova

foto: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je u Nišu da bi Srbija uskoro trebala da dobije satelitski sistem za osmatranje koji bi omogućavao rano registrovanje signala mogućih požara i poplava.

– Potreban nam je sistem satelitskog osmatranja teritorije Srbije radi uočavanja podizanja temperature što signalizira mogući požar, kao i registrovanje podizanja nivoa vodotokova koje bi najavilo poplave.

[adsenseyu5]

Uz pomoć računarskog modela, videli bismo kako bi recimo podizanje nivoa reka od pet do deset centimetara uticalo na plavljenje određenih delova gradova. Ovo se odnosi i na požare jer bi računarski sistem pokazao koje su optimalne lokacije za bezbedno i najefikasnije gašenje – pojasnio je Stefanović.

Stefanović je danas obišao Rusko – srpski humanitarni centar i uverio se koliko su sada mobilniji i spremniji za brzo reagovanje.

– U magacinima su čamci, vreće, hidraulična oprema i vozila koja služe za stizanje na svaku tačku i brzo reagovanje vatrogasno spasilačkih jedinica i svih onih koji bi mogli da spasavaju živote građana naše zemlje.

Zahvaljujem svim ljudima iz centra jer su uspeli da okupe i ljude iz Gorske službe spasavanja, Crvenog Krsta ali i sa fakulteta i da zajednički rade – rekao je ministar.

Stefanović je najavio vatrogasno spasilačke jedinice biti bolje tehnički opremljene.

[adsenseyu1]

Dekriminalizacija policije do kraja godine

Ministar unutrašnjih poslova najavio je da će policija biti dekriminalizovana do kraja godine.

Na pitanje na osnovu čega će biti otpušeni ljudi, ukoliko ne bude prijava protiv njih, Stefanović je rekao da nikada nije pomenuo reč otpuštanje.

– Ja sam rekao da će se policija dekriminalizovati. A šta to znači, videćete do kraja godine i naravno da ćemo sve raditi u skladu sa zakonom – rekao je Stefanović.

On je istakao da će se tražiti zakoniti načini da se suzbije takva vrsta ponašanja unutar policije.

– Poslaćemo jasnu poruku ne samo onima na rukovodećim mestima već i onima koji misle da to što ostvaruju kontakte sa kriminalnim grupama za neku malu dobit ili ako neko daje informacije, apsolutno nećemo tolerisati – rekao je Stefanović.

[adsenseyu1]

On je kazao da je ranije rekao da ne može da garantuje da će za apsolutno svakog biti nađeno dovoljno dokaza, ali da to ne znači da neće biti nastavljeno sa pokušajima.

– Pokušaćemo da do kraja godine odradimo najveći deo posla, a to smo radili i pre. Sektor unutrašnje kontrole je podneo nekoliko stotina krivičnih prijava protiv pripadnika policije – rekao je Stefanović.

Ministar je podvukao da nisu svi bili u vezi sa kriminalnim klanovima, ali da neki jesu.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs / Agencije)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ministar STEFANOVIĆ: Srbija dobija satelitski SISTEM za osmatranje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.