MINISTARKA ZA EVROINTEGRACIJE O IZVEŠTAJU EK: Nema nazadovanja ni u jednoj oblasti

ministarka

Foto: youtube

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da u izveštaju EU o Srbiji nema nazadovanja ni u jednoj oblasti i dodaje da neke važne stvari iz vladavine prava nisu ušle u izveštaj.

Jadranka Joksimović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da bi izveštaj o napretku trebalo da pokrije godišnje reforme u zemlji kandidatu.

“Prošlo je godinu i po dana od poslednjeg izveštaja. Od oktobra 2016. do kraja februara 2018. godine izveštaj je obuhvatio šta smo sve u Srbiji uradili – unutrašnje reforme, ekonomske reforme, vladavina prava, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine, sve su to teme koje se nađu u izveštaju kojim se ocenjuje kako zemlja kandidat napreduje”, napominje ministarka.

Dodaje da je izveštaj važan jer će zemlje članice EU želeti da ga analiziraju i vide koliko je urađeno u određenim oblastima.

“Nema nazadovanja ni u jednoj oblasti što je veoma važno. Negde ima većeg napretka, negde nema, ali nije lako pokriti sve aktivnosti”, objašnjava Joksimovićeva i dodaje da se EU suočava sa različitim problemima.

Kaže da neke važne stvari iz vladavine prava nisu ušle u izveštaj.

“Recimo to su ustavni amandmani poslati Venecijanskoj komisiji koji su važni za nezavisnost pravosuđa, te usvojena Tužilačka strategija za ratne zločine. EU je dala obećanje da će predstaviti zemljama članicama i ove domete”, napominje ministarka.

Tegeltija plakao od smeha: Navijač poverovao da Budućnost postaje Zvezda i igra Evroligu u Beogradu – VIDEO

Ističe da je Srbija potpuno pripremila pet poglavlja koje bi trebalo otvoriti.

“Imamo pregovaračke pozicije koje su poslate i očekujem da će države članice na osnovu ovog izveštaja da donesu odluku da otvorimo najmanje tri poglavlja. Uvek smo otvarali po dva poglavlja i to je bila praksa”, objašnjava Joksimovićeva.

Ministarka kaže da veruje da će Federika Mogerini, koja sutra dolazi u Beograd, poslati dobre i pozitivne poruke.

“U izveštaju je navedeno da je Priština postigla napredak u formiranju ZSO, to se nije dogodilo već je samo najavljeno da će se dogoditi u naredna četiri meseca. Srbija ne traži ustupke, ni medveđe usluge koje se nekad prave drugima, ali tražimo isti kriterujum”, ističe Joksimovićeva.

Kaže da poglavlja mnogo znače i kada se otvore, a posebno kada se zatvore, kao i da to znači da su reforme nastavljene.

(Skandalozno.rs/Izvor: RTS)

Budite prvi sa komentarom na članku "MINISTARKA ZA EVROINTEGRACIJE O IZVEŠTAJU EK: Nema nazadovanja ni u jednoj oblasti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.