Ministarstvo odbrane SAD: Znatno povećavamo sredstva za svoje “operacije u Evropi”!

Ilustracija

Američko Ministarstvo odbrane – kako tvrdi Financial Times – ima nameru da 2017-te godine znatno poveća sredstva za svoje „operacije u Evropi“.

Uticajni britanski list, pozvavši se na funkcionere Pentagona, precizira da će to učiniti u okviru programa „Inicijativa za jačanje evropske bezbednosti“ (European Reassurance Initiative) koja treba da obezbedi širenje američkog vojnog prisustva u Evropi.

Financial Times tvrdi da je za ovo potvrdu dobio i od glavnog za finansije u Pentagonu Majka Mekkorda koji je naglasio da se o konkretnoj sumi povećanih „evropskih rashoda“ još nije razgovaralo. Međutim, otkrio je da će se raditi o „značajnom povećanju“.

Financial Times podvlači da će znatno povećanje „evropskih rashoda“, odnosno dalje širenje vojnog prisustva SAD u evropi, biti „poruka Rusiji u svetlu konfrontacije u Ukrajini“.

Pomoćnik zamenika ministra odbrane SAD za politička pitanja – Brajan Mekkoen –naglašava da će povećavanje „evropskih rashoda“ biti i reakcija Vašingtona na rusko kršenje sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa (Moskva te optužbe odbacuje).

Mekkoen čak precizira: „Neke stavke tih povećanih rashoda već su utvrđene, a neke ćemo tek odrediti. Rusija će – kad vidi sve mere za koje ćemo obezbediti novac u budžetu – početi da shvata da naš odgovor ne povećava njenu bezbednost“.

Prethodno je američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio da SAD investiraju u tehnologije koje su najvažnije za „odbijanje ruskih provokacija“.

Pritom je istakao: „Modernizujemo i razvijamo i svoje operativne planoveza obuzdavanje i odbranu – u svetlu promena u držanju Rusije“.

(fakti.org)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ministarstvo odbrane SAD: Znatno povećavamo sredstva za svoje “operacije u Evropi”!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.