MISLITE DA SU ZDRAVIJE OD OBIČNIH? Elektronske cigarete UTROSTRUČUJU rizik od BOLESTI SRCA

kafa

Foto: Pixabay

Iako se mesecima spekuliše o uticaju elektronskih cigareta na naše zdravlje, sada su i rezultati nove studije pokazali da e-cigarete koje sadrže nikotin izazivaju visok pritisak, ubrzavaju srčani ritam i dovode do bolesti srca.

Dok jedni navode da su e-cigarete zdravije od običnih, nova istraživanja bacaju senku na ovu tvrdnju. Naime, rezultati istraživanja Instituta Karolinksa u Stokholmu su pokazali da oni koji puše e-cigarete sa nikotinom imaju tri puta veće šanse da obole od krutosti arterija.

Švedski naučnici su upozorili da e-cigarete utiču na cirkulaciju, a arterijama je teže da pumpaju krv kroz telo, što automatski povećava rizik od bolesti srca.

[adsenseyu5]

– Broj elektornskih cigareta se u poslednjih nekoliko godina povećao, a svi tvrde da one nemaju nikakav uticaj na zdravlje. To je uvek bilo diskutabilno, a sada konačno imamo dokaze o štetnosti e-cigareta sa nikotinom koje navodimo u našoj studiji – kaže dr Magnus Lundbek.

Inače, istraživanje je obuhvatilo 15 mladih, zdravih volontera starosti oko 26 godina. Svi su bili tzv. social smokers, tačnije pušili su do deset cigareta mesečno, obično u izlasku, a elektronske cigarete prethodno nisu ni probali.

DOMAĆIN: Pogledajte kako je PUTIN poslužio ČAJ svojim gostima u Kremlju – VIDEO

U okviru studije koristili su e-cigarete – jedan dan one sa nikotinom 30 minuta, a drugi dan one bez nikotina.

– Momentalno smo uočili krtost arterija kod ispitanika koji su pušili e-cigarete sa nikotinom. Iako je to bilo trenutno stanje, neprestanim korišćenjem ovih cigareta svakako može postati hronično stanje koje će dovesti do drugih pogoršanja – navodi dr Lundbek.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:b92)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "MISLITE DA SU ZDRAVIJE OD OBIČNIH? Elektronske cigarete UTROSTRUČUJU rizik od BOLESTI SRCA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.