MOĆNO: Stefan Nemanja dobija spomenik u Beogradu visok oko 23 metra – FOTO

Ilustracija

Beograd – foto: pixabay.com

Građevinska dozvola za preuređenje Savskog trga, na čijem će centralnom mestu biti spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji, biće izdata za 15 do 20 dana a radovi bi trebalo da počnu u martu.

Novi trg bi u punom sjaju Beograđanima bio predat na upotrebu već na jesen a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić uverio se da izrada spomenika Stefanu Nemanji napreduje odlično.

foto: Grad Beograd

On je posetio atelje ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, koji radi spomenik, i naglašava da je skoro polovina već završena.

“U ovom trenutku se lije vizantijski šlem kojim će građani moći da prolaze i da vide najvažnije detalje iz života Stefana Nemanje, a takođe se radi i skulptura koja je visoka 15 metara i zajedno sa šlemom spomenik će biti visok oko 23 metra. To je otprilike visina zgrade od šest spratova“, ističe zamenik gradonačelnika za Sputnjik.

Spomenik će pre nego što stigne u Beograd u Moskvi biti izliven u bronzi. Već u maju će delovi spomenika početi da stižu u Beograd i on će biti sastavljen u Srbiji.

foto: Grad Beograd

„Ono što je bilo još važnije, predstavili smo vajaru Rukavišnjikovu idejno rešenje za ceo Savski trg jer će centralno mesto na njemu zauzimati upravo spomenik Stefanu Nemanji”, ukazao je Vesić.

On je objasnio da je zato bilo značajno da vajaru predstave rešenje Savskog trga koje mu se, kaže, jako svidelo i on će u dogovoru sa arhitektama iz Španije čije je rešenje pobedilo na konkursu, razrađivati onaj deo gde se nalazi spomenik.

foto: Grad Beograd

Vesić je podsetio da je prošle nedelje završen međunarodni konkurs za idejno rešenje Savskog trga, koji će, smatra on, izgledati sjajno. Sa budućim izgledom Savskog trga javnost javnost će biti upoznata u utorak.

„Građevinsku dozvolu ćemo izdati u narednih 15-20 dana. Nadam se da ćemo tokom marta moći da počnemo radove koji će trajati četiri-pet meseci, maksimum pola godine kada će posao biti završen.

Tako da ćemo istovremeno do jeseni imati završen i Savski trg koji će biti potpuno rekonstruisan, pretvoren u pešačku zonu, samo sa tramvajima koji prelaze preko, i spomenik Stefanu Nemanji, koji će biti najveći spomenik koji imamo u Beogradu“, rekao je Vesić.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "MOĆNO: Stefan Nemanja dobija spomenik u Beogradu visok oko 23 metra – FOTO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.