MOSKVA SE OGLASILA: Imamo rešenje za Kosovo!

Rusija

Foto: Pixabay

Rešenje problema Kosova je moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Beograd, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Na sajtu spoljnopolitičkog resora Rusije se navodi da rusko-srpski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva i da su intenzivni kontakti između dve države. Situacija sa Kosovom, zajedno sa drugim aktuelnim pitanjima, redovno je tema razgovora na različitim nivoima.

Advertisement

„Odlučno smo protiv veštačkih rokova za dijalog Beograda i Prištine. Polazimo od toga da je rešenje kosovskog problema moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju“, navodi se u komentaru departmana za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zaharova: Rešenje kosovskog problema moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju

MOSKVA se odlučno zalaže protiv veštačkih rokova dijaloga između Beograda i Prištine i zalaže se za rešenje kosovskog problema isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Odlučno se protivimo veštačkim rokovima dijaloga Beograda i Prištine. Polazimo od toga da je rešenje kosovskog problema moguće isključivo u uslovima koji su prihvatljivi za Srbiju“ kazala je Zaharova agenciji Beta.

Ona je podsetila da se u skladu sa sa Rezolucijom 1244 SB UN dijalog između Beograda i Prištine odvija uz posredništvo EU.

Zbog Trampove izjave, američki ratni reporter došao u Crnu Goru i ostao u čudu – VIDEO

„Pozicija Rusije je da taj proces treba da se odvija uz poštovanje međunarodnog prava , a da je kamen temeljac za rešenje kosovskog pitanja rezolucija 1244, u skladu sa kojom je Kosovo sastavni deo Srbije“, navela je ona.

Po njenim rečima, rusko-srpski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva.

Zaharova je podsetila da situacija oko Kosova redovna tema razgovora predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, kao i ministara spoljnih poslova dve zemlje Sergeja Lavrova i Ivice Dačića.

Zaharova je time odgovorila na pitanje kakav je odnos Moskve prema pregovorima u Briselu i kakva će reakcija Rusije biti ako sporazum između Beograda i Prištine bude postignut bez učešća Rusije i konsultacija sa njom.

Podsetimo, poslanik Ruske Dume Sergej Železnjak je pre tri dana rekao da Rusija neće podržati separatni sporazum o kojem se razgovara u Briselu između Beograda i Prištine.

Advertisement

Kako je preneo Sputnjik on je, uoči poslednje runde dijaloga u Briselu u sredu rekao da „separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo“ a da će sledeći korak biti pretvaranje oba ova dela u protektorate NATO.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "MOSKVA SE OGLASILA: Imamo rešenje za Kosovo!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.