Na desetine hiljada: U Evropu stiže do sada najveći izbeglički talas! – VIDEO

Stiže najveći talas migranata

U Grčku je za poslednjih pet dana stiglo 48.000 migranata, čime se broj onih koji su preko Mediterana došli u Evropu popeo na 681.000, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije napominjući da je reč o najvećem talasu migracije tokom jedne sedmice od početka godine.

Amin Avad, direktor UNHCR za Bliski istok, rekao je da su ruski vazdušni udari i intenziviranje borbi oko sirijskog grada Alepa izazvali raseljavanje oko 50.000 Sirijaca, ali da oni nisu uticali mnogo na egzodus izbeglica, prenosi Rojters.

On je, međutim, dodao da je broj interno raseljenih ljudi u Siriji opao sa 7,6 miliona na 6,3 miliona, što bi moglo da ima veze sa izbegličkim talasom ka Evropi.

Foto: Tanjug/AP

Oko 6.000 izbeglica prešlo je granicu Špilfeld iz Slovenije u Austriju u četvrtak i najveći broj je prebačen autobusima do smeštaja, ali su pojedini morali noć da provedu napolju pošto u šatorima, koji se greju, nije bilo mesta.

Tokom protekle noći, u Sloveniju je ušlo oko 4.000 izbeglica iz Hrvatske, prva polovina je granicu prešla oko ponoći, a druga oko 4.00 sata ujutro. Policija je prvu grupu odvela u prihvatne centre blizu Brežica i Dobova, dok je druga grupa još uvek na graničnom prelazu Rigonce.

[adsenseyu1]

Najmanje 12.600 izbeglica ušlo juče za 24 sata u Sloveniju, što je premašilo rekordnu brojku ulaska izbeglica u Mađarsku u jeku krize u septembru.

U prihvatnom centru u Opatovcu u četvrtak uveče nalazilo se oko 3.500 izbeglica i migranata pristiglih s područja Bapske na kojem su poslepodne ušli u Hrvatsku. Priliv izbeglica u Opatovac se ne smanjuje, a u Berkasovo odakle izbeglice i migranti prelaze srpsko-hrvatsku granicu autobusi stižu neprestano.

U Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu od ponoći u sredu do podneva registrovano je 3.700 izbeglica, dok je više od 300 izbeglica u centru čekalo da se registruje, a još oko 500 izbeglica je bilo u redu ispred prihvatnog centra, izjavila je predstavnica za štampu kancelarije UNHCR u Beogradu Mirjana Milenkovski.

Milenkovski je za agenciju Beta izjavila da je u sredu u Prihvatnom centru u Preševu registrovano 6.500 izbeglica, što je dosadašnji dnevni rekord.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker smatra da će se izbeglički talas preko balkanskih država prema Nemačkoj nastaviti, a da će u nedelju, 25. oktobra, na kriznom sastanku o izbegličkog problematici, biti nađena neka praktična rešenja.

Pogledajte video:

(telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Na desetine hiljada: U Evropu stiže do sada najveći izbeglički talas! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.