Na Mediteranu se upravo formira redak URAGAN! – VIDEO

Oluja

foto-ilustracija: EPA

Nad Mediteranom se ovih dana formira ciklon koji liči na tropsku oluju i koji bi se do vikenda mogao pretvoriti u opasni uragan.

Iako još uvek postoji dosta nejasnoća, prognostički modeli upozoravaju da bi do subote ciklon mogao da naraste do medikena kategorije 2, što bi bio najsnažniji mediteranski uragan ikad zabeležen.

Kako se čini, uragan bi trebao da prođe južnim Mediteranom, a postoji opasnost da udari grčko ostrvo Krit u subotu večekao kao i zapadnu tursku obalu u nedelju.

Očekuju se olujni vetrovi i poplave koje bi mogle da ugroze lokalno stanovništvo

Sudeći po prognozama, udari vetra mogli bi biti jači od 150 kilometara, a najavljuje se i 200 – 450 mm kiše što bi moglo stvoriti opasne poplave i bujice.

Medikeni se, kao i tropske oluje, najčešće zadržavaju iznad mora i dolaskom do kopna slabe. Ipak, paralelno s porastom temperatura usled globalnog zagrevanja, ovakve pojave postaju sve češće.

Mediteranski uragani, hibridi tropske i vantropske ciklone, retka su pojava u Sredozemlju zbog najčešće nedovoljno visoke temperature mora i nedovoljno visoke relativne vlažnosti vazduha i zbog male površine mora koje je okruženo kopnom. Do pojave medikena dolazi tek nekoliko puta godišnje.

Oni, baš kao i tropski cikloni, nemaju frontalni oblik i imaju specifični oblik s okom u centru oko kog se nalaze jake grmljavinske oluje. Ipak, za razliku od tropskih ciklona, nastaju i iznad hladne morske površine.

Mogući i na Jadranu

Mediteranski uragan uglavnom je kratkog veka – do 48 sati. Za to vreme mediteranskim ostrvima i obalama može doneti obilne kiše, poplave i grmljavinske oluje. Budući da je Sredozemno more relativno malo i zatvoreno, vetrovi medikena uobičajeno ne duvaju stalnim brzinama većim od 135 km/h, jer nemaju dovoljno morskih površina na kojima bi se hranili i jačali. Iako se nazivaju mediteranskim uraganima, retko stvarno dostižu snage i razornost onih na Atlantiku ili na Tihom okeanu.

Mediken nazvan Numa, koji je pogodio Grčku 2017, uzrokovao je velike poplave i odneo 20-ak života.

Klimatolozi smatraju da bi broj medikena mogao da se poveća s klimatskim promenama.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Na Mediteranu se upravo formira redak URAGAN! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.